Itanium har lite volum

Intel og Hewlett-Packard er klar over at den første generasjonen datamaskiner med Itanium ikke ville få stor utbredelse.
Maskinene skulle brukes for å bevise prosessorens potensial. Derfor var det bare Intel som produserte maskiner. Alle Intels kunder fikk de samme maskinene, både arbeidsstasjoner og tjenestemaskiner.

Ifølge analyseselskapet Gartner leverte Intel 2.700 tjenestemaskiner med Itanium i 2001. I tredje kvartal 2001 ble det eksempelvis solgt 1.135 arbeidsstasjoner, hvorav HP sto for halvparten ifølge analysefirmaet IDC.

Produsenter som Bull, Dell, IBM, Fujitsu Siemens, Hitachi, NEC, SGI og Unisys har alle testet ut første generasjon datamaskiner, men av disse har bare NEC og Unisys virkelig produsert maskiner med Itanium 2.

Dell begynner å bli interessert. IBM har sin første maskin X450, klar, men er usikker på når den skal lanseres. Alle vurderer om Itanium gir dem noen fortrinn utover pris. HP har en fordel siden de har vært med på designen. Det er det potensielt store programvaremarkedet som vil avgjøre Itaniums grad av suksess.

For 2002 har analysefirmaet Micro Design Resources som spesialiserer seg på prosessorer spådd et volum på 100.000 prosessorer på verdensbasis. Sannsynligvis blir det bare brøkdeler.

I Norge vil HP levere ti maskiner, åtte med to prosessorer og to med fire. Universitetet i Tromsø vil være største kunde. Sannsynligvis er det bare én kommersiell kunde.