Itunes-film, men ikke i Norge

Som ventet blir Itunes filmbutikk. Samtidig har Apple lansert nye Ipoder og en boks for trådløs direkteoverføring av film til tv.

Filmer fra Walt Disney og flere andre filmer vil bli tilgjengelig for nedlasting og kjøp på Itunes med det aller første, kunne Apple-sjef Steve Jobs fortelle under tirsdagens forestilling i San Fransisco.

Filmene vil bli tilgjengelig på Itunes 7, den nye versjonen av nettmediebutikken, samme dag som de slippes på DVD. Den første uken skal filmene koste 12,99 dollar, deretter blir prisen 14,99 dollar, eller omtrent 100 kroner, for nye filmer.

Filmene kan avspilles på nye versjoner av Ipod, med lysere skjerm og større batterikapasitet. Butikken tilbyr nå også spill, blant dem Tetris, Mahjong og Mini Golf fra Electronic Arts , Pac-Man fra Namco Networks, Cubis 2 og to Apple-utviklede versjoner av Texas Hold’em og Vortex. Alle spillene koster 40 kroner.

Spillene kan også norske kunder få glede av, men TV-show og spillefilmer blir bare tilgjengelig i USA, og tilgangen til video varierer fra land til land.

Lett plass

Blant de nye Ipod-modellene er en Ipod Shuffle med 1 GB flashminne, nok til 240 sanger. Spilleren, som vil koste 699 kroner i Norge, veier bare 15 gram.

- Det er vanskelig å tro på at den nye iPoden er en virkelig musikkspiller når du ser den for første gang, sa Apple-sjef Steve Jobs under presentasjonen på tirsdag.

I tillegg til Shuffle kommer det også nye versjoner av Ipod Nano, en av dem med 8 GB flashminne. De nye modellene har aluminiumsdeksel, som nok er et tilsvar på kritikken om at de forrige modellene meget lett fikk riper i overflaten.

Hva så med de "vanlige" Ipodene? Nye iPod er tilgjengelig som en 30 GB-modell til 2.490 kr og en 80 GB-modell, med plass til opptil 20 000 sanger eller 100 timer video, til 3.290 kr.

Ifølge Apple vil bateriene i 30 GB-modellen holde til 14 musikkavspilling eller 3,5 time filmavspilling. De nye 2,5 tommers skjermene skal være langt lysere og skarpere enn før.

Itv, selvfølgelig

Apple kan få utilsiktede problemer med den britiske tv-kanalen ITV, når selskapet til vinteren kommer med et nytt produkt for tv-titting.

Produktet, iTV, som Apple skal vise verden i løpet av første kvartal 2007, gjør det mulig å direkteoverføre, eller streame, film eller musikk til et tv-apparat. Produktet vil ha innebygd trådløsnett, og får en pris på 299 dollar.

- Dette kompletter bildet, sa Jobs i går, under presentasjonen som treffende nok het It's Showtime.