Itunes-mobil skuffer

Itunes-mobil skuffer

Itunes-mobilen Motorola Rokr ble lansert i går på Apples store happening. Stor ståhei for småting.

Rokr skal uttales "rocker". Det er telefonen som Motorola og Apple har sett fram til å lansere en stund, og det var helt i tråd med ryktene som svirret på forhånd at den ble vist fram i går, samtidig med Ipod Nano.

I motsetning til de andre mp3-mobilene følger en forretningsmodell med denne mobilen. Den selges i USA gjennom teleoperatøren Cingular, der kundene får en subsidiert telefon til 249 dollar mot å binde seg for to år.

Det er ikke kjent hvordan denne mobilen tenkes solgt i Norge, eller når den kommer hit.

Lite plass

Rokr-brukere trenger en USB-kabel for å overføre musikken fra sin Mac eller pc til mobilen. Telefonen framtrer som en Ipod i programvaren iTunes, opplyser Apple. Den har uttak for stereo-hodetelefoner og innebygde høyttalere.

Den har også annen kjent Ipod-funksjonalitet, som at det aktuelle albumcoveret vises i fargedisplayet.

Men rent kapasitetsmessig er det lite ved det som er opplyst om Rokr som imponerer. 

Etter at Nokia, Sony Ericsson og Samsung har kommer med mobiltelefoner med gode og romslige mp3-spillere tidligere i høst, virker nemlig ikke Rokr veldig sensasjonell. Den skal ha plass til bare 100 sanger, selv om man bytter ut minnekortet på 512 megabyte med et større.

Dårlige beslutninger

Sammenlignet med Sony Ericssons W800 og Nokia N90 blir det ganske fislete, og det er fullt mulig også på disse mobilene å overføre musikk fra et Itunes-bibliotek.

At den heller ikke er spesielt vakker, er kanskje underordnet, men at design teller er vel Apple selv det fremste beviset på. Som det britiske anslyselsskapet Ovum skriver i en ganske grundig slakt: 

"Vi har ikke ha muligheten til å teste dette produktet med det ser ut som en sitron, takket være en rekke av dårlige beslutninger."

Hørt det før

På Apple-nettstedet skryter de av at "Med Motorola Rokr kan du høre på musikk hvor du vil og når du vil". Og: "Hør et utvalg av din favorittmusikk mens du sender tekstemeldinger eller sjekker eposten din. [...] . Du kan til og med sette musikken på pause når telefonen ringer, så går du ikke glipp av noen inkommende anrop".

Alt dette har vært selvfølgeligheter på endel mobiltelefoner en god stund.

I reklameskrytet står det til og med: "Rokr-telefoner fra Cingular er forhåndsoppgradert med støtte for opptil 100 sanger. Det er mye musikk for pengene."

Det er vel rett og slett ikke helt sant.

Bra for konkurransen

Analytiker Roger Kay i Endpoint Technologies Associates sier til nettavisen Cnet News at det ikke er så sikkert at andre mobiloperatører vil være avhengige av Apple for å selge musikkmobiler.

Det kan være bra for konkurransen i markedet, men med motsatt fortegn for Motorola og Apple. Rokr er i alle fall neppe egnet til å skremme vettet av verken Nokia, Sony Ericsson eller Samsung.