Jakter på kriminelle med sms som våpen

Jakter på kriminelle med sms som våpen

Tysk politi sier at mobiltelefoner er det nest beste våpenet når det gjelder å fange kriminelle. Tyskere over 16 år kan nå registrere seg som frivillige mobilpurker.
Mer en 75 prosent av Tysklands 85 millioner innbyggere eier en mobiltelefon. Mange av dem er taxi eller buss-sjåfører, jobber i transportbransjen eller andre yrker som bruker mye tid "på bakken". Mye mer en landets politistyrke. Derfor har myndighetene vendt seg til sine mobiliserte innbyggere for hjelp til å jakte på kriminelle, rømlinger og savnede personer.

Som angivelig den første tjenesten i sitt slag i verden, kan tyskere over 16 år registrere seg hos de sentrale etterforskingsmyndighetene og bli en frivillig mobilpolitimann, ifølge IDG News Service.

Tjenesten er basert på at registrerte frivillige mobilpurker mottar en kort sms på sin mobiltelefon fra politiet, og melder tilbake hvis de ser noe. En typisk melding kan se ut som følger: Politiet ser etter bankraner, mann, rundt 30 år, kledt i jeans og svart skinnjakke, kjører svart BMW, Düsseldorf-registrert D-JJK-5511. Ring 110 med informasjon.

Før lanseringen av av sms-tjenesten gjennomførte innenriksdepartementet i Tyskland en pilottest i over et år sammen med politistyrken i ti byer. Resultatene var svært positive, ifølge innenriksminister Otto Schily, som forrige måned godkjente en utrulling av tjenesten over hele landet.

I et land som kjemper mot økende kriminalitet, mener Schily at den nye metoden kan forbedre kriminalitetsbekjempelsen. Logikken er: Jo flere øyne som ser, desto bedre er sjansene for å hekte skurken.

Hvis den tekstbaserte skurkejakten etablerer seg som en tradisjonell metode i politiarbeidet, som Schily håper den blir, kan neste steg bli å bruke kameratelefoner for å forevige kriminelle handlinger.

Alt er ikke bare velstand med den nye tjenesten. Flere krefter i Tyskland minner om fortiden med Gestapo og Stasi, hvor overvåkning var et sentralt element. Flere frykter at informasjon og bilder fra ulike situasjoner blir lagret sentralt, med de implikasjonene det har.