Jåleri til skrivebordet

Jåleri til skrivebordet

Dersom du bruker operativsystemet Windows Ultimate, kan du erstatte bakgrunnsbildet med høydefinisjonsvideo. Et tilleggsprogram, Stardock Deskscapes, lar deg kjøre sanntidsanimerte bakgrunner.

Dersom du bruker operativsystemet Windows Ultimate, kan du erstatte bakgrunnsbildet med høydefinisjonsvideo. Et tilleggsprogram, Stardock Deskscapes, lar deg kjøre sanntidsanimerte bakgrunner.

Hva i all verden skal man med høydefinisjonsvideo eller sanntidsanimerte bakgrunner som skrivebordsbakgrunn, kan man spørre seg. Det stjeler kraft fra cpu, grafikkprosessor, minne og batterikapasitet. Dersom alle som hadde en pc benyttet det, er det sikkert ikke så rent lite energi som hadde gått med heller.

Argumentene for er først og fremst av den estetiske arten: Fordi det ser flott ut. Alle som har Windows Ultimate kan laste ned Windows Dreamscene via programmet Windows Ultimate Extras, som følger med Windows-installasjonen. Med denne kan du erstatte det statiske bakgrunnsbildet med videofiler i MPEG- og WMV9-format, med oppløsning på inntil 1080p. Blant variasjonene som følger med fra Microsoft finner du bakgrunnsvideoer med regndråper som treffer bakken, en bekk som renner og blomster som rører seg i vinden. Videoene looper, med skjulte overganger. Du kan gjerne også bruke egne videoer.

Dreamscene

Stardock DeskScapes er et program som baserer seg på at Windows Dreamscene allerede er installert. DeskScapes utvider DreamScene til å støtte sanntidsanimerte bakgrunner og bakgrunner som endrer seg når et sett kriterier er oppfylt. Stardock Deskscapes benytter seg av et eget bakgrunnsbildeformat .dream. Programmet er tett integrert med Windows Vista, slik at du velger bakgrunnene fra samme grensesnitt som du velger andre bakgrunner.

Folk har kastet seg over mulighetene, og på Dream Gallery (dream.wincustomize.com) kan du velge blant en rekke gode bakgrunner. Noen er gratis, andre må kjøpes. Stardock Design selger for eksempel bakgrunnen Desktop Earth, en roterende jordklode, for 9 dollar. Den viser deg dag/natt-syklusen i sanntid. Enten kan du sette kloden til å snurre, slik at den viser deg hvilken del av planeten som er i sol og skygge, eller du kan la den følge din lokasjon og vise deg det når natten sniker seg frem.

Det finnes også andre nettsteder der du kan laste ned bakgrunner, eksempelvis bloggen dreamscenevideo.net. Hvor mye kraft bakgrunnene suger ut av maskinen, varierer veldig. En av fordelene med de sanntidsanimerte bakgrunnene for Stardock DeskScapes er at de først og fremst belaster grafikkprosessoren, slik at de i liten grad går ut over programytelsen. Stardock DeskScapes kan lastes ned på dream.wincustomize.com .