Januar: Microsoft-kjøp

Januar: Microsoft-kjøp

IT-ÅRET 2008: Microsoft overtok Fast, men ikke alle de ansatte var like glade for det. Les de viktigste sakene i januar 2008.

Computerworld.no oppsummerer 2008. For hver måned publiseres vi et utdrag av den viktigste saken, og lenkene til de mest leste artiklene. Dette er de viktigste sakene for januar.

I starten på 2008 ble den norske it-bransjen preget av en rekke oppkjøp. Fast, et av flaggskipene for norsk it-teknologi ble kjøpt av Microsoft. EDB kjøpte opp Hydro IS Partner fra Statoilhydro for 1,2 milliarder kroner. Senere samme måned ble også Trolltech kjøpt av mobilgiganten Nokia.

Computerworld skrev 8. januar:

"Microsoft vil kjøpe det norske søkeselskapet Fast Search & Transfer for 6,6 milliarder kroner. Et enstemmig styre anbefaler budet."

Reaksjonene internt var blandet. De fleste reagerte positivt, en del var avventende og usikre, mens en mindre gruppe var negative til det faktum at den norske teknologiske stoltheten nå blir et amerikansk selskap.

- Folk har reagert ganske forskjellig på nyheten med Microsoft. Jeg forsøker å få frem at vi ikke blir kjøpt opp for å være noe underbruk, sa teknologidirektør Bjørn Olstad til Computerworld.

- Hos oss finnes det folk med et religiøst negativt forhold til Microsoft , men de fleste har en rasjonell tilnærming til oppkjøpet. I denne sammenhengen er det viktig å forstå hvorfor vi bli kjøpt opp. Motivet er vår teknologi og det faktum at vi har 200 personer som lever og ånder for søk, sa Olstad.

Computerworld anbefaler: Besøk hos Tollvesenet

Her er de ti mest leste sakene i januar 2008

1. Ti banebrytende bærbare

BILDESSERIE: Den første bærbare pc-en som var tilgjengelig for forbrukere var Osborne 1, med operativsystemet CP/M. Selv om den var tung, med en bitteliten CRT-skjerm og ikke kunne kjøres på batteri, var den revolusjonerende fordi den åpnet dørene for at man kunne ta med seg maskinen og dataene for første gang.

2. 14 fabelaktige gratisprogrammer

BILDESERIE: Noen ganger kan man undre seg hvorfor man i det hele tatt kjøper programvare. Det viser seg jo at smarte mennesker stadig utvikler feiende flotte programmer som de gir bort. Her følger en liten samling av nyttige gratisprogrammer som absolutt kan være verdt å kikke nærmere på. Det er PC World USA som har plukket ut disse favorittene.

3. Storstilt usb-svindel

Kjente merkevarer som Hama, Emtec og Micromemory har solgt minnepinner med altfor lav lagringskapasitet. Sjekk om du er svindlet.

4. Microsoft blokkerer egen nettleser

En sikkerhetsoppdatering fra Microsoft stanser all trafikk i Internet Explorer.

5. Ny svindelmetode utnytter rutere

En meksikansk nettbank er det første kjente offeret for nytt ruterhack.

6. Verdens president er Facebook-spøk

Franske medier lot seg lure av en nærmest selvutnevnt Facebook-president.

7. Advarer mot minnepinner

Med håndholdte enheter og minnepinner er det lett å rappe data fra bedriften. Det er like lett å få virus.

8. Fast-utviklere misliker Microsoft

Microsoft har vært en banneord for enkelte i det hardkokte teknologimiljøet i Fast. - Folk har reagert forskjellig på Microsoft-nyheten, innrømmer teknologidirektør Bjørn Olstad.

9. EDB kjøper IS Partner

EDB Business Partner kjøper Statoilhydros IS Partner for 1,2 milliarder kroner.

10. Netthandel fører til rekordbeslag

Tollvesenet opplever for tiden en eksplosiv økning i antall ulovlige postforsendelser. Netthandel og Ebay har mye av skylden.

Les mer:

Ukens it-høydepunkter 11.01.2008

Ukens it-høydepunkter 18.01.2008

Ukens it-høydepunkter 25.01.2008

Kilde Webtrends

De andre månedene blir publisert fortløpende utover i julen.