Java inkluderes i Windows XP

Microsofts egen virtuelle javamaskin blir en del av oppdateringen Service Pack 1 som kommer senere i sommer. Sun tar avgjørelsen som en delvis seier.
Java-leiren er derimot ikke fornøyd med at Microsoft baserer seg på en fem år gammel java-versjon i oppdateringen som kommer i løpet av noen måneder. Dette har fått flere til å hevde at Microsofts retrett er av symbolsk karakter, og en sjarmoffensiv i forbindelse med den pågående rettsaken mot selskapet.

-- De er fortsatt ikke java-folk. Men de forsøker å gi kundene kortsiktig hjelp, sier en Gartner-analytiker til amerikanske Computerworld.

Begrenset betydning

Etter mange kontroverser med Sun, valgte Microsoft å ikke inkludere java da Windows XP ble lansert i fjor. Nå innrømmer produktssjef Jim Cullinan i Microsoft at beslutningen om å tilby oppdatering med java er et forsøk på å blidgjøre Sun.

-- Vi ønsket å rydde unna disse problemene før en ny rettsak, sier Cullinan.

En talsmann for Sun sier til CNET.news at de er glade for beslutningen, men at en oppdatert versjon av java burde ha vært inkludert i XP dersom Microsoft mener alvor.

For brukerne vil Microsofts helvomvending ha begrenset betydning. De har hele tiden hatt mulighet til å laste ned en virutell javamaskin etter behov. Dessuten er det stadig flere som bruker tynne klienter i stedet for java-applets.

Midlertidig

Avtalen mellom Microsoft og Sun innebærer at det ikke kan gjøres endringer i Microsofts java-implentering etter 1. januar 2004. Selv ikke sikkerhetshull kan rettes. Microsoft sier derfor at kundene ikke kan regne med at Windows leveres med java etter den tid.

I mellomtiden arbeider Microsoft intenst med å viderutvikle C# slik at program laget i dette programmeringsspråket kan kjøre på flere plattformer.