Jenter med SOA-suksess

Jenter med SOA-suksess

Oppgaver om SOA, ITIL og databaser er vanligvis ikke hverdagskost fra kvinnelige studenter. Men her er noen som gjør det med stil.

De tre jentene Stina Braathen, Erna Lisbet Elsrud-Bjerkheim og Edel Iren Johansen tar for tiden mastergrad i informasjonssystemer ved Høgskolen i Buskerud. Som en del av utdanningen måtte de gjennomføre en obligatorisk oppgave innen databaseteori. Valg av oppgavetittel ble av det ambisiøse slaget.

- Jeg abonnerer på både Computerworld og PC World og har lest mye om SOA. Jeg syntes det var et interessant tema for en oppgave, forteller Edel Iren.

Som om ikke dette var komplisert nok, kom temaet om ITIL (Information Technology Infrastructure Library) på bordet. Dermed ble arbeidstittelen SOA, ITIL og databaser.

- Læreren syntes nok det var en spennende vinkling, siden dette også var relativt nye begreper i undersvisningen, fortsetter hun.

Fikk god respons

Planen var i utgangspunktet å se nærmere på de største it-selskapenes forhold til tjenesteorientert arkitektur og ITIL, som jo er to svært hete områder innenfor dagens it-bransje. De tre tok derfor kontakt med Microsoft, Oracle og IBM for å få synspunkter fra eksperter innen områdene.

LES OGSÅ: SOA over hele fjøla

Det var lite respons fra de to førstnevnte, men it-arkitekt Loek Vredenberg i IBM tente på ideen og ble etter hvert jentenes veileder.

- Jeg syntes rett og slett det var kult at de hadde valgt et så komplekst tema, og det var ikke vanskelig å si ja, sier Vredenberg.

Det ble en del ekstraarbeid på fritiden på it-arkitekten, men han mener likevel at det helt klart ligger en verdi for IBM i å engasjere seg i slike prosjekter.

Oppgaven ble til slutt belønnet med høyeste karakter A, til tross for at læreren selv hadde advart om at det var vanskelig å få bra karakter i faget. Skolen ønsker også å bruke oppgaven i forbindelse med undervisning for nye studenter.

Etterspør bedre samarbeid

Både studentene og Vredenberg er opptatt av at samarbeidet mellom undervisningsinstitusjoner og næringslivet bør bli mye bedre.

- Det gir oss så mye mer enn når vi bare sitter på skolebenken med teori. I tillegg er det viktig i forhold til nettverksbygging, mener Stina.

- It-industrien skriker jo etter folk, men samtidig er de kanskje ikke like behjelpelig med å få frem gode kandidater. Det kan være lurt å faktisk være til stede under utdanningen, og ikke bare fiske etter folk som er ferdige, skyter Erna Lisbet inn.

Nå gjenstår arbeidet med selve masteroppgaven før Edel Iren, Erna Lisbet og Stina er ferdig utdannet. Men om de kommer til å arbeide med SOA og ITIL etter endt utdannelse er de derimot usikre på.