Brobyggeren

Brobyggeren

JOBBEN MIN: For tre år siden pakket Manuela kofferten for å jobbe hos Opera i Norge. Det angrer hun ikke på.

- Jeg trives veldig godt i Opera. Vi er som en eneste stor familie, sier hun og ler.

For Manuela er det ikke noe problem å jobbe så langt vekk fra familie og venner i Østerrike.

- Det føles ikke så langt unna. Hvis jeg skulle ha jobbet i for eksempel Vienna, ville det ha tatt 3-4 timer med tog til familien min. Det tar ikke så mye lenger tid å reise hjem fra Norge med fly, sier hun.

- Elsker å reise utenlands

Foreldrene, som bor i Østerrike, har helt klart fått noen eventyrlystne barn. Manuelas tre brødre befinner seg alle i forskjellige land.

- Jeg har alltid elsket å reise utenlands for å gjøre mer enn bare å være på ferie, sier hun og blomstrer opp. Hun trives med å være internasjonal og benytter seg av mulighetene som finnes, også utenfor hjemlandet.

Det hjelper naturlig nok også med imøtekommende kolleger.

- Jeg har gode kolleger her og vi gjør ofte noe utenom jobb. Ja, så mye at det nesten har blitt vanskelig å komme i kontakt med mennesker utenfor selskapet, sier hun og smiler.

- Vi drar ofte ut på fredagspils. Er det lov å si det? Ja, og gode middager og arrangementer.

Studerte hjemme

Studiene "Information and Communication Engineering" og innen digitale medier tok hun i hjemlandet. Senere har hun også vært utvekslingsstudent, både i Danmark og i Australia.

- Å jobbe i Opera føles som et utvidet utvekslingssemester, sier hun og ler. Hun foretrekker å snakke engelsk, men forstår norsk.

- Jeg lærte meg litt dansk da jeg var utvekslingsstudent der, slik at det ble lettere å forstå norsk da jeg kom hit. Men her i Opera er det veldig naturlig for meg å prate engelsk. Det er et veldig internasjonalt miljø, forklarer hun.

Brobygger

Hun arbeider først og fremst som programmerer, men siden hun har flere utdannelser kan hun også fungere som en brobrygger mellom flere avdelinger.

- Jeg liker mulighetene i Opera. Det er alltid nye oppgaver og muligheter som engasjerer meg, forklarer hun.

- Vi står ganske fritt i forhold til å komme med nye ideer og videreutvikle dem, sier hun og smiler.

- Jeg får lov å komme med mine ideer, og mulighet til å fremme disse synes jeg er viktig. Det er bra, sier hun.

Selv om det tilsynelatende ikke alltid er like lett å få gjennomslag.

- I Opera er det mange sterke personligheter. Det blir ofte heftige diskusjoner på kontoret fordi det er så mange meninger om hvordan ting skal være eller se ut. Spesielt interface design.

Hun liker å diskutere selv, men noen ganger kan det også bli for mye. Da trekker hun seg ut av diskusjonen.

- Men det er selvsagt flott med kolleger som er så entusiastiske og bryr seg om det vi gjør, sier hun.

Team-arbeid

Manuela jobber i et team som består av cirka 35 ansatte, hvorav ti til femten av dem arbeider i Polen.

- For tiden er jeg involvert i noe som heter Speed Dial som gir forskjellige hurtigvalg på hjemmesiden. Det er visuelle bokmerker som kommer fram når du åpner en ny tab, forklarer hun.

- Jeg gjør mange ting som ikke nødvendigvis er så synlige, men allikevel er veldig viktige for at tjenesten skal fungere godt, fortsetter hun.

Selv er hun spesielt opptatt det menneskelige aspektet ved teknologien.

- Mye teknologi blir skapt uten å se grundig nok på hvordan mannen i gata ser produktene. Programmerere og utvikler sitter på så mye kunnskap basert på programvare at vi glemmer at ikke alle andre nødvendigvis sitter på den kunnskapen, forklarer hun.

- Vi må se mer på forbindelsene og hvordan bukerne bruker produktene.

Når du skaper et produkt, er det viktig å tenke på at alle mennesker skal ha grunnlaget for å benytte seg av produktet.

- Det med å utvikle en tjeneste eller produkt handler for meg mye om å finne balansen. Noen brukere har større forståelse for bruken av teknologi enn andre. derfor er det vanskelig å finne et produkt som passer for alle.

- Det mest utfordrende med jobben er å finne ut hvordan du kan bruke verktøyene på best mulig måte for å skape et godt resultat. Hele veien må jeg tenke på hvordan man kommer seg fra ett punkt til et annet. Det er mye detaljer som skal på plass, sier hun.

Utplassering

I Opera er det flere av hennes kolleger som har deltatt i programmet "Bridge the World" hvor det er muligheter for halvårlige utplasseringer ved utenlandske kontorer. Eventyrlysten som hun er leker hun naturlig nok med tanken.

- Men det avhenger naturlig nok av den personlige situasjonen om det lar seg gjøre, sier hun og smiler lurt.

NAVN: Manuela Hutter

TITTEL: User Interface Developer i Opera

ANSATT SIDEN: 2007

Les om: