Eventyreren

Eventyreren

JOBBEN MIN: - Det var et helt vanvittig bråk på flyplassen. Væpnede vakter gikk rundt på rullebanen og det var mennesker overalt, sier EDB Ergogroups forretningsutvikler Jarle Holm.

- Og alle ønsket de å selge noe. Jeg måtte til og med betale for å komme inn på flyplassen.

Slik beskriver Jarle Holm sitt første møte med Dhaka i Bangladesh. Og det er nettopp penger det hele skal handle om. Som forretningsutvikler skal han finne gode løsninger og arbeidsmetoder som EDB Ergogroup kan benytte utenfor Norden.

- Det er nettopp der jeg kommer jeg inn, smiler Jarle Holm. Han er tilbake på en snarvisitt i Norge. Tre dager hjemme med familie og venner og så er det tilbake til Bangladesh igjen. Men 12 timer på flyet bekymrer ikke Holm. Han nyter stillheten.

- Jeg liker å fly. Ingen mail, ingen telefon, ingen bøker. Stillheten. Jeg kan bare sitte og tenke på ulike scenarioer og nyte friheten, sier han.

Å være borte fra familien derimot. Det er ikke like lett.

- Det er naturlig nok tøft for familien og sitte igjen her hjemme. Men det er noe de er vant til. Før det var jeg blant annet en tur i India, sier han.

Han reiste ned til Dhaka i fjor sommer og har vært der nede flere ganger, gjerne flere måneder i strekk.

Men han angrer ikke på valget. Det var han selv som foreslo å reise til Bangladesh.

- Det ligger så mange muligheter der nede, sier han engasjert. - Dette er noe jeg synes jeg burde gjøre, sier han.

Informasjonssjef Asbjørn Hønsvall ler. Tydelig kjent med den selvsikre og ordkjappe kollegaen. De to har kontor ved siden av hverandre på Skøyen og kjenner hverandre godt.

- Det er fortsatt like bråkete her, sier Asbjørn. Jarle ler høyt.

- Verktøyet Facetime er veldig nyttig, det bruker vi mye når vi kommuniserer, sier Asbjørn. Jarle drar raskt frem mobilen for å vise frem et bilde.

- Se, her har du utsikten fra hotellrommet mitt. Det er rart. Du sitter der på et luksushotell foran flatskjermen og så bor det folk like utenfor hotellet som lever i små skur. Det er tigging og fattigdom, selv fra hotellrommet, sier han.

- Det er klart det gjør meg opprørt, men det er ikke mulig å gå inn i enkeltskjebner, det er så mange av dem.

De fleste i Bangladesh lever på under to dollar om dagen. Det er en forskjell som er vanskelig å forstå. Noen er så fattige at de har vanskelig å skaffe seg mat.

- Jeg må finne løsninger i Bangladesh som fungerer for flere mennesker. - Det er så lett å bli svindlet der nede. Handelen må bli lettere og vi må øke velferden, sier han.

Hverdagen består for det meste av møter med banker, it-selskaper og konsulenter. Han skal se, analysere og komme opp med forretningsmuligheter som kan fungere. Norad blant annet, har han mye kontakt med.

- Jeg må se forretningsløsninger, bygge det i konkrete businesscaser og klare å kommunisere med partnere, forteller han.

Her hjemme i Norge har ting utviklet seg over tid, men utviklingen kommer veldig raskt når den først blir etablert. De slipper å ha med historikken og får ferdig utviklede løsninger.

Her hjemme har vi har 40 års erfaring med å drifte banksituasjoner. En erfaring som kan være verdifull i et land som Bangladesh hvor handelen fungerer på en helt annen måte.

Holm humrer og forteller at i Bangladesh har kun åtte prosent sin egen bankkonto. Åtte prosent.

Det innebærer at cirka 145 millioner mennesker baserer sin økonomi på kontanter. Det blir det naturlig nok mye svindel av. Store summer forsvinner hvert år. En av grunnene til at folk ikke benytter seg av banktjenestene er at bankene krever så høye gebyrer at folk flest ikke har råd til det.

Holm tror at folk trenger en måte å flytte små beløp raskt og effektivt. En slik tjeneste som ville ført til en sterk velstandsøkning og en redusert friksjon i økonomien. I dag kan innbyggere reise i dagevis bare for å hente eller levere kontanter.

- Vi må etablere infrastrukturen slik at det kan realiseres, sier Holm.

- Det er gøy å få være med å etablere noe som har så stor betydning, sier han og smiler stort. Hvis vi ser på mobile løsninger, vil det ha så enormt mye å si for å drive handel i Bangladesh.

Han er oppriktig engasjert i jobben sin og ser ut til å være klar for nye eventyr hvis mulighetene byr seg.

- Det er flere land vi ønsker å se på. Det er store muligheter i flere land, sier han med et eventyrlystent blikk.

NAVN: Jarle Holm

YRKE: Forretningsutvikler innenfor financial services i EDB Ergogrup

ANSATT SIDEN: 2006