Lederen

Lederen

JOBBEN MIN: Stein Surlien har en høytstående jobb med mye ansvar som Senior Vice President partneransvarlig for Europa, Midtøsten og Afrika. Men hvem er mannen bak jobben og hvordan kom han så langt?

Det var ingen arrogant og dominant leder som møtte IT-Bransjen i Oracles lokaler på Lysaker. Surlien er imøtekommende og med et stort smil rundt munnen.

- Det nytter ikke å tro du er supermann. For at et selskap skal bli sterkt må man skape tillit, ha store ører og tørre å bestemme seg for noe, sier Surlien.

Han er tydelig og genuint opptatt av Oracle og ikke minst mennenskene han møter i forbindelse med jobben.

Da han kom hjem fra studier på begynnelsen av 80-årene, begynte han i det små som selger for HP. Noen år senere spiste han middag med svenskekongen og var sjef for HP i Norge og Sverige.

Han tror at mye av årsaken til at han fikk så gode muligheter var utdannelsen i utlandet. Han har studert både i USA og England. I tillegg var han fem år i forsvaret, på teknisk befalskole.

- Jeg arbeidet med jagerfly og tenkte at jeg gjorde en riktig jobb, men i teorien var det ikke riktig for meg. Da måtte jeg se videre og begynte å studere i USA. Studerte matematikk og electrical engineering. Der lærte jeg meg hvordan jeg kunne lage datamaskiner, sier han.

Han tror det var en stor fordel for ham å studere i utlandet, å få se verden med litt andre øyne.

- Jeg lærte veldig mye av å studere i USA, de ligger generelt litt foran der. De har gode universiteter med gode finansieringsmuligheter, det var en investering, forteller han.

- Da jeg kom tilbake til Norge i 1984, var utdannelsen med på gjøre at jeg var et hestehode foran. Jeg hadde virkelig god timing, sier han og smiler godt.

Etter at han startet som selger, gjorde han stadige rykk og hopp oppover som gjør at han i dag sitter med mye erfaring og en fantastisk jobb i hånden. Men det er ikke en selvfølge å komme dit . Under intervjuet forteller han flere ganger hvor viktig det er å ha riktig fokus hele veien og hele tiden prøve å forbedre seg. Han er en ydmyk mann som ikke tar jobben som en selvfølge.

- Fortsatt gir jeg meg selv studiedager. Jeg bruker jeg flere dager hver måned på å studere og lese, forteller han.

Det er viktig for ham å være beredt, fokusert og ikke minst skape verdier. For det er nettopp det jobben i hovedsak går ut på. Å skape verdier for Oracle og ikke minst partnere i Europa, Midt-Østen og Afrika.

På fritiden har han vært opptatt med blant annet skiledelse. Lederen sitter i ham, også på fritiden.

- Så du er en sporty fyr?

- Jeg er ikke akkurat birkebeinertypen, sier han og ler.

Årsaken til engasjementet handler mer om menneskene omkring, bli kjent med og fokusere på andre mennesker. Akkurat som i jobben.

- Jeg bruker mye tid på å utvikle ledere. Det er mange ledere som tidligere har vært i min ledergruppe, forklarer han.

- Det å skape verdier og gode ledere, det er det som driver meg fortsatt, forklarer han.

Han er tydelig i sin kommunikasjon. Han er vant til å snakke for seg og vant til å måtte ha mye kontakt med mennesker. I dag har Oracle rundt 10000 partnere. Det sier seg selv at det innebærer mye jobbing når han har ansvar for alle deler av Oracles partnerprogram, men også mye reising.

- En vanlig arbeidsuke består stort sett også av to til tre reisedager sier han. Ofte i Geneve eller München. Men jeg liker å reise, ellers så kunne jeg ikke hatt denne jobben, forteller han.

Det å reise er etterhvert blitt del av en rutine.

- Det er jo en balanse, men jeg får energi av å være ute på reise, oppleve andre kulturer, arabere, russerer. Ja, å se og oppleve mer enn norsk kultur, sier han.

Han har mye kontakt med toppledelsen i Europa. Han fordeler ressurser blant Oracles partnere og bruker mye tid på å engasjere partnere.

- En av mine oppgaver er å få partnerne til å prestere og skape verdier, sier han.

- Jeg må formidle hvorfor de skal velge Oracle versus Microsoft for eksempel, sier han.

Blant annet deltar han på Network Days i Milano hvor han må holde foredrag.

- Jeg bruker mye tid på å skape entusiasme, ledelse og rekruttering. Det er viktig at jeg ser hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Bygge strategier.

Han ønsker at partnerne skal bruke sin egenkompetanse og spesialisere seg slik at de blir gjenkjent av kundene.

- Jeg har naturlig nok et ønske om at alle skal bli spesialisert, sier han.

Surlien bruker også mye tid på å ansette folk og skape ledere.

- Da er det viktig å vise meg tillit. Skal jeg ansette deg må du være genuin. Ingen bullshit, men ærlig og direkte. Loyalitet og ærlighet er fundamentalt for meg. Brudd på det har umiddelbare konsekvenser, forklarer han.

- Det er så viktig å være fokusert, sier han.

Oracle har gjennomført over 60 oppkjøp. De største er People soft , BEA, Sun og Siebel.

- Oracle er for meg en "burning platform". Det er så spennende, sier han.

- Det er viktig å ikke bli ett av disse eldre, selvgode selskapene. Det å kunne strekke seg og finne nye sider ved seg selv er viktig, mener han.

Men det er en tøff prosess.

- Vi må blant annet finne de riktige personene som skal følge selskapet over, finne riktig dynamikk, forklarer han.

Surlien er et godt eksempel på en mann som viser tillit og samtidig får tillit tilbake fra sine partnere. I februar stilte han opp i smoking og gikk på en høytidelig gallamiddag på London Marriott hotell. Han var finalist til European Channel Personality of the Year hvor flere hundre partnere hadde stemt ham frem.

- Det var veldig koselig. Jeg følte meg så verdsatt. At hundrevis har sett hva du gjør og stemt, sier han.

Å bli finalist var stort, selv om prisen ikke ble med hjem.

- Men du må få med at Oracle vant i kategorien Vendor of the Year, sier han stolt.

Les også: Eventyreren

NAVN: Stein Surlien

STILLING: Senior Vice President partner ansvarlig Europa Midtøsten og Afrika

ANSATT SIDEN: 2003

Kjenner du noen som har en spennende jobb eller yrke? Tips oss!

Les om: