Nomaden

Nomaden

JOBBEN MIN: Arne Sigurd Rognan Nielsen lever og ånder for å formidle informasjon om digitale medier til folket. Han er en evangelist.

IT-Bransjen møter Nielsen på en cafe med den bærbare mac-en foran seg på bordet. Ved siden av ligger Ipaden, godt pakket inn i en beskyttelsesveske og mobilen. Han er en mobil mann, det er det ingen tvil om.

- Hvordan reagerer folk når du forteller at du er en evangelist, forbinder de ikke det med noe annet?

- Nei, innad i it-bransjen er evangelist et nokså kjent begrep. Jeg er samhandlingsevangelisten. En evangelist som kommer med sitt budskap akkurat som evangelisten i kirka, men det er ingen som har tatt feil, de bare synes det er morsomt, sier han.

Nielsen arbeider som samhandlingsevangelist hos IBM, men er også evangelist privat.

- Jeg har et budskap om digitale medier, det er dette jeg lever og ånder for, sier han.

Han har arbeidet med digital og menneskelig kommunikasjon nesten så lenge han kan huske. Han har vært fast ansatt innen kommunikasjonsfag i forsvaret, informasjons- og bedriftsrådgiver, fagforfatter av lærebøker i salg og markedsføring, journalist, sjefredaktør i fagpresse og evangelist.

- Du ser at det er en rød tråd her? Han peker på journalisten som noterer iherdig på blokka.

- Samhandling og kommunikasjon. Dett er dette jeg har arbeidet med hele veien, sier han.

- Jeg savner faktisk det du gjør nå, å arbeide som journalist. Det er kanskje derfor jeg blogger så mye. Fordi jeg må uttrykke meg, sier han.

Nielsen er alltid tilgengelig. Til og med i bilen har han trådløst nettverk. Men til tross for at han alltid er tilgjengelig gjennom sosiale medier og plattformer så ser han sjarmen ved det gode gamle.

- Jeg hørte på min Ipod Classic i bilen i dag. Da hørte jeg på en podcast at for å skille deg ut som selger, bør du sende ut et håndskrevet brev og bekrefte avtalen. Jeg har tro på at det gode gamle brevet kommer tilbake, sier han.

- Det er noe spesielt ved det å åpne en konvolutt og ta ut et brev som det er gjort mer flid med, sier han og viser bevegelsen av å ta ut et brev med hendene.

Nielsen omtaler seg selv som en nomade. Han kan ha kontor uansett hvor han befinner seg.

- Mitt kontor er her, sier han og veiver med hendene for å vise at han kan jobbe der han nå befinner seg.

Han har jobbet mest med Lotus og samhandlingsløsninger i IBM i mange år, men må ikke sitte på kontoret hver dag.

- I IBM er det ikke sånn at jeg har en fast kontorplass, jeg kan jobbe hvor som helst hele tiden, sier han.

Han jobber ikke først og fremst med det folk flest ser for seg er sosiale medier.

- Jeg jobber med løsninger for å kommunisere med profesjonelle kolleger og bedrifter. Løsninger som ligner på de forbrukersosiale mediene, men som er tilpasset bedrifter, sier han.

Han holder masse foredrag og deltar på konferanser i Norge om digital kommunikasjon.

På begynnelsen av 90-tallet var han med i Electronic Frontier Norge.

- Der jobbet jeg for at internett skulle være åpent, sier han og sammenligner det med nybyggere i USA. Mennesker som bosatte seg på et landområde og dyrket det opp. Men det var ikke der hans møte med den digitale verden startet.

Hans første møte med en digitale verden var Commodore 64.

- Jeg gikk på internett for første gang da sønnen min ble født. Da var det kun en svart skjerm med grønne tegn. Den gang hadde jeg et såkalt Datapak-abonnement, som ble koblet opp mot et amerikansk nettverk.

Signalene gikk via satelitt og da regninga kom i posten satt Nielsen igjen med skjegget i postkassa.

- Regninga var på 25 000. Og dette er 30 år siden, sier han og ler. - Men det var verd pengene!

Han liker å benytte seg av mulighetene nettet gir i form av kommunikasjon, også privat. Han prater blant annet med barnebarnet Tuva på Skype.

- Hun er 2,5 år, men Skype det kan hun, sier han og smiler bredt. Han forteller at de ofte har en live videokonferanse siden de bor langt fra hverandre.

- Siden hun bor i Trøndelag så får jeg ikke sett henne så ofte som jeg ønsker. Likevel husker hun meg godt, for hun har jo sett meg på Skype, humrer han.

- Hva er det viktigste du har lært barna dine om sosiale medier?

- Det har vært viktig å lære døtrene mine om farene ved å legge ut spesielle bilder. Sosiale medier er en måte å profilere seg på nett. Det er viktig og nødvendig å tenke ut farene det kan skape for eksempel i forhold til hva framtidige arbeidsgivere finner om deg på nett, sier han og ser ut i luften.

- Spør deg selv: Ville moren din ha likt dette bildet? Hvis svaret er nei bør du ikke legge det ut, sier han bestemt.

Men hva er egentlig årsaken til at han har fått et så stort engasjement for kommunikasjon? Nielsen lyser opp og forteller om sitt store forbilde.

- Ted Turner. Han forstår dette med samhandling via nett. Han koblet sammen vanlige arbeidsfolk fra USA og Sovjet i en satellittsending i sanntid. Jeg så den sendingen og skjønte der og da at dette er med på å bryte politiske og kulturelle barrierer uansett legning, nasjonalitet eller hudfarge, forklarer Nielsen.

I IBM har han en formell rolle som selger, men er like mye evangelist. Privat er han den uformelle. Han benytter seg flittig av plattformer som twitter facebook, blogg og linkedin. På sin personlige blogg Mynotesblog skriver han nyheter og kommentarer med Lotus-miljøet i Norge som målgruppe. Nielsen har blogget siden 2004 og har så langt skrevet over 1500 innlegg på bloggen.

- Jeg har vært oppe i 1200 lesere på en dag, sier han fornøyd.

Det er derimot en visjon som står sterkest for evangelist Nielsen.

- Den som deler kunnskap får kunnskap, sier han.

- Jeg gir deg en ide og du gir meg en ide og vips så har vi to ideer hver. Det å bytte ideer og kunnskap er viktig. Det har en langt høyere verdi enn å bytte produkter og penger, sier han.

Han er opptatt av å formidle sine budskap om kommunikasjon. Det nærmest lyser i øynene han. Er så mye han vil si.

- Hvis jeg har en yrkessvakhet, må det være det at jeg gløder for mye, snakker for mye. Det er lett å gå på veggen, sier han.

- Aller mest elsker jeg den røde sofaen hjemme med den flotte kona mi, eller å være på fluefiske. Når jeg fisker, tenker jeg ikke på jobb, bare røyker cubanske sigarer som jeg får av den eldste dattera mi som har studert i Havana.

Han ler.

- Vet du hvor jeg møtte kona mi?

-Nei.

- På internett. Og det er den beste kona jeg har hatt, smiler han.

******

NAVN: Arne Sigurd Nielsen

TITTEL: Evangelist

*******

Les om: