Sikkerhetsguruen

Sikkerhetsguruen

JOBBEN MIN: James Lyne er bare 25 år gammel, men blir likevel omtalt som en av verdens beste eksperter på it-sikkerhet.

James Lyne møter opp med nystrøken skjorte, dress og velformede små krøller på hodet. Selv liker han ikke håret sitt. Det minner ham mest om saueull. Han er uhøytidelig, engasjert og tydelig.

- Når ordet sikkerhet kommer opp, ser folk ned og ser ut som de skal kjede seg ihjel. Det er trist, for det er så viktig, sier han.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Sophos har valgt ham til å reise rundt for å øke kunnskapen om sikkerhet. Praten går lett og han klarer å kommunisere på en morsom, men samtidig seriøs måte.

- Selv mener jeg å ha den beste jobben i verden. Hva er vel bedre enn å redde verden fra cyberkriminelle, spør han.

I motsetning til de fleste sikkerhetseksperter, prøver han ikke å selge selskapets produkter ved å skryte av hvor bra de er. Han går rett på kjernen og er mest opptatt av å analysere og finne tiltak som kan bekjempe problemet.

- Det viktigste for meg er å få folk til å innse hvor viktig det er å tenke på sikkerhet og ikke minst få de til å gjøre noe med det, forteller han.

Han er tydelig medievant. Mye av jobben går ut på å reise verden rundt, kommunisere med andre og høste ny kunnskap temaet. For få dager siden var han på Sky News. Nå er han på snarvisitt til Oslo.

- Jeg har vært her flere ganger tidligere. Jeg reiser overalt. Mye i USA, Boston, New York, Sverige, Norge, Dubai, sier han.

- Ok, sånn kan jeg ramse opp i en evighet. Vil du at jeg skal fortsette, sier han og ler.

- Forleden kom jeg forresten frem til at jeg er på reise 87 prosent av tiden. Og da mener av den totale tiden, sier han.

Han lyser opp, begynner å regne litt for seg selv. Han elsker matte og har bakgrunn som matematiker og et sterkt fokus på kryptografi.

Tilbake til sikkerhet. Hva slags problemer er det vi står ovenfor og hva kan vi gjøre med det.

- Hvem er de slemme gutta?

- Ja, hvem er de slemme gutta?, repeterer Lyne og fortsetter:

- Vi kan gruppere dem. Du kan for eksempel møte på cyberkriminelle som har en offisiell agenda. De er ofte vanskelige å fange opp. Du har også større krimimelle gjenger og hackersamfunn, sier han.

Lyne forteller at de fleste kjenner til emailer hvor du har vunnet i et lotteri og lignende. Han ler.

- En gang fikk jeg mail fra en austonaut fra fremtiden som skulle gi meg 17 millioner dollar. Det verste er at folk likevel lar seg lure.

Han kommer med et eksempel hvor tre personer klarte å svindle til seg 91 millioner dollar i løpet av ni måneder.

- Det har til og med vært rettsaker hvor ofrene fortsetter å forsvare svindleren bare fordi de er så overbevist, sier han og understreker hvor viktig det er å ikke gi fra seg personlige opplysninger som bankdetaljer og personinformasjon.

Det er derimot noe annet folk oftest er dårlige på.

- Noe så enkelt som å bytte passord. Det er noe alle burde hatt som vane, men som desverre ikke gjøres ofte nok. Det sier seg selv at du blir sårbar når du alltid bruker samme passord, utdyper han og peker på angrepet mot Sonys passord-servere som et godt eksempel.

Han smiler. Ordene kommer på løpende bånd. Han er så engasjert at de små røde krøllene på toppen av hodet ser ut til å skyte fart hvert øyeblikk.

- Snakker jeg for mye nå? Noen ganger må jeg ta meg selv i nakken for jeg blir så engasjert, sier han og ler godt.

- Jeg sendte faktisk brev til Facebook for ikke lenge siden. Det er så få ting som kunne ha bedret sikkerheten betraktelig uten at det går ut over brukeropplevelsen. Facebook er utrolig dårlig på sikkerhet - så dårlig at det er skremmende.

Han peker på at mye av informasjonen ikke er kryptert. Det gjør det altfor lett å stjele passord.

- Det finnes flere program på nettet som er gratis å laste ned og som gir mulighet for å logge inn uten på venners profil helt uten å oppgi brukernavn og passord, sier han.

Han oppfordret det sosiale nettverket til å kryptere all informasjon og ikke minst bruke færre utviklere.

- Det finnes over en million applikasjoner som de ikke har full kontroll over. Med så mange utviklere er det umulig å vite hva utviklerne kan og ikke kan. Det er ikke lett å vite om applikasjonene er kodet for å hente inn personlig informasjon, mener han.

- Derfor unngår jeg å si ja til applikasjoner jeg får via facebook, sier han.

Han forklarer at det økende engasjementet for sikkerhet kom i takt med at han studerte matte og kryptologi.

- Jeg har interressert meg for temaet siden jeg var 14, i tillegg har jeg vokst opp med pc-er rundt meg hele livet, forklarer han.

Lyne smiler og gjør store øyne.

- Temaet er så spennende og i fremtiden tror jeg vi vil se store endringer. Jeg gleder meg til å ta del i det hele og ikke minst øke bevisstheten rundt sikkerhet, sier han.

Spesielt å øke sikkerhetskunnskapen blant de yngste synes han er viktig. Han jobber med flere utdanningsinstitusjoner for å utvide bevisstheten.

- Det er viktig at de unge blir bevisste på dette og lærer om temaet på skolen. Vi er nødt til å gjøre mer for å bekjempe problemet. Mange har en altfor sløv holdning til temaet, utdyper han.

I disse dager er det mange bedrifter som tenker på å gå over i skyen og utvide sine tjenester der. Men hvordan kan vi vite hva som er sikkert og ikke? IT-Bransjen spør it-guruen om råd:

- Åh, skyen. Lyne strekker armene i været og svinger håndflatene frem og tilbake.

Han ler.

- Det er et veldig vagt uttrykk. Det er så mange forskjellige moduler og tjenester det er snakk om. Noen er veldig trygge, andre er ikke sikre i det hele tatt, sier han og forteller at han i utgangspunktet er positiv til skytjenester.

- Det viktigste er å bruke sunn fornuft. Være sikker på at kundene har beskyttelse og at all informasjonen er kryptert. Det er viktig å stille spørsmål ved hva bedriftene har lagt i sikkerheten. Det hjelper ikke å ha en god tjeneste hvis det ikke er lagt god sikkerhet til grunn, sier han.

Han avslutter med et råd til leserne:

- Det er viktig å akseptere at den teknologiske verden er i stadig endring og handle deretter. Det samme gjelder sikkerhet. Vi må ikke godta at forandinger skjer uten å prøve å finne nye og tilpassede tiltak for bedre nettsikkerhet, avslutter han.

NAVN: James Lyne

STILLING: Strategi og sikkerhetsekspert i Sophos

ANSATT SIDEN: 2004

Vil du fortelle om jobben din eller kjenner du noen som har en spennende jobb? Tips oss!

Les om: