Topptrent salgsmann

Topptrent salgsmann

Etter 20 år i Datarekvisita blir Christian Svae fortsatt like engasjert over å ha fått en stor ordre. Her avslører han hva som kreves for å bli en god selger.

Faktisk blir han så engasjert at han dukker opp 40 minutter for sent til intervju-avtalen på Hotel Bristol. Da kommer han hastende ut av en Oslo-taxi, litt rød i kinnene.

- Beklager, det her er virkelig ikke tilgivelig, sier han og ser på klokken. Helt tydelig flau.

- Jeg burde jo ha klart å si fra før, men jeg fikk en kjempestor ordre og måtte sitte ut møtet. Jeg hadde ingen mulighet til å gå ut av møterommet, sier han.

Inne på Bristol tar han seg et smørbrød med biff tartar. Han er ofte her på lunsj og har valgt sin favoritt.

- Men den store ordren. Hva gikk det ut på?

- Jeg satt i møte med departementet. Det har med valget til høsten å gjøre, så det var ikke noe som kunne vente, sier han.

Han lener seg tilbake i den brunrøde skinnstolen, setter smørbrødet på bordet og smiler.

- Det var veldig hyggelig å bli kåret til årets selger av IT-Bransjen. Det betyr at jeg har gjort mye riktig. Det er godt å vite etter så mange år i bransjen, sier Svae.

I april fikk han prisen under arrangementet Channelworld etter å ha blitt valgt som årets selger av kundene.

- Dette er mye jobb å bli en god selger. Du kan sammenligne det med å være en topp idrettsutøver. Mye trening. Jeg jobber i snitt 70 timers uke og er alltid tilgjenglig for mine kunder enten det er ferie, kveld eller helger, sier han.

Svae forteller at en idrettsutøver og en selger har mye til felles.

- Å bli en god selger krever målbevisst trening. Det tar tid å holde seg i form. Det blir stilt store krav og du er nødt til å prestere hver dag. Det blir en livsstil, forklarer han.

Han blir stille et øyeblikk, før han forrtsetter:

- Selvsagt kan også selgere ha en dårlig dag. Men skal du arbeide som selger, må du levere godt. Alt du gjør blir veldig målbart. Du har alltid det presset på deg, understreker han.

Han liker godt å arbeide for Datarekvisita og trives godt med å selge forskjellige produkter.

- Det er enklere å få kundene til å kjøpe mer fra en og samme leverandør enn det er få nye kunder. Derfor jobber jeg mye med å utvikle kundene, forteller han.

Han mener den største feilen selgere gjør er å snakke i vei om produktet sitt og selskapet uten å forstå kundenes behov.

- Det er viktig å lytte til kunden for å kunne avdekke behovene og tilpasse tilbudet til dette, mener han.

I tillegg mener han det er viktig å ha sosial intelligens i en slik sammenheng. Kunden må føle seg sett og ivaretatt.

- Jeg følger alltid opp med personlige spørsmål også. Det er viktig. Hvis kunden har fortalt at han skal til Kreta, så vil han få et mer positivt inntrykk om jeg spør hvordan det var neste gang vi prates, sier Svae.

- Er det noen ordre som du husker spesielt godt?

Svae tenker litt før han sier:

- Vet du, dette bør jeg nok ikke si, men jeg har en historie som jeg aldri vil glemme. Han nikker og forteller at dette skjedde helt i starten av hans karriere da han arbeidet for Office System Supply.

- Vi jobbet på Økern og Telenor TBK hadde hovedlager nede på Hasle. En dag jeg var på besøk der fikk jeg beskjed av innkjøperen at han trengte hele 2000 pakker fargebånd og at han sjekket ut tilbud fra flere leverandører, sier han.

Svae ble veldig engasjert da han så muligheten for en stor ordre, så han løp løp rett tilbake til kontoret for å utforme et tilbud. Da han kom tilbake til kunden var ikke lenger innkjøperen på kontoret sitt.

- Men der, på skrivebordet, var det konkurrerende tilbudet fra Wittussen og Jensen. Og jeg klarte bare ikke å dy meg. Da fikk jeg se at de hadde et tilbud som var 50 øre under mitt per fargebånd, sier han.

Svae løp tilbake på kontoret og utformet et nytt tilbud som var 60 øre lavere. Da han kom tilbake fikk han følgende beskjed:

- Den sikret du, for tilbudet deres er ti øre bedre enn hva vi allerede har fått, ler Svae.

I dag er priskonkurransen blitt veldig tøff.

- Det er mange selgere som tyr til prostitusjon. De selger produkter alfor rimelig, bare for å selge seg inn. Det er trist og er ikke sunt for markedet, mener han.

- Det burde ikke være lov å prise til under selvkost. Det gjør jobben vanskeligere for profesjonelle selgere som ønsker å leve av salg, avslutter han.

NAVN: Christian Svae

STILLING: Selger hos Datarekvisita Norge

ANSATT SIDEN. 1987

Ønsker du å fortelle om jobben din? Tips oss!