John R. Opel er død

John R. Opel er død

Mannen som ledet IBM inn i pc-alderen er død. John Opel ble 86 år gammel.

Det er IBM som melder dette.

John R. Opel gikk bort 3. november i år. Han er best kjent som mannen som gjorde den legendariske DOS-avtalen med den da ukjente Bill Gates fra like ukjente Microsoft.

Opel, som var IBMs femte direktør, begynte karrieren i IBM i 1949 ved å selge og installere elektriske regnemaskiner og klokker i Missouri takket være faren, som også jobbet for IBM.

Han steg raskt i gradene, og ble oppdaget av daværende administrerende direktør Thomas J. Watson som gjorde Opel til sin assistent.

I 1964 var Opel med på å lansere IBMs System 360, og han ble utnevnt til direktør i 1974.

Like før han tiltro som administrerende direktør i 1981 var Opel med på å sette opp divisjonen som senere skulle utvikle den første IBM pc-en, IBM 5150, som ble lansert i 1981.

Ifølge New York Times var det Opel som hadde det legendariske møtet med Bill Gates, som da var administrerende direktør i det da ukjente Microsoft, for å diskutere muligheten for å bruke Microsofts PC-DOS i IBMs nye pc-er.

Opel møtte Bill Gates på oppfordring av moren til Gates, Mary Maxwell Gates. Opel og fru Gates var kjent fra organisasjonen United Way.

Mens han var administrerende direktør klarte Opel også å løse en antitrust-sak mot IBM fra det amerikanske justisdepartementet. Resultatet av saken ble rask vekst for IBM.

Opel var administrerende direktør til 1985, og styreleder til 1986. Han satt i styret til han gikk av med pensjon i 1993.