Jubeltall for Apple

Jubeltall for Apple

Takket være kanonsalg på Ipod og sterke Mac-tall kan Apple vise til en rekordomsetning og 400 prosent vekst i resultat.

Apple kunngjorde onsdag sine beste kvartaltall noensinne. Omsetningen til selskapet i tredje kvartal er større enn noen gang tidligere.

Omsetningen var på 3,5 milliarder dollar (27 milliarder kroner). Det er hele 75 prosent opp fra året før i samme periode. I tillegg gikk Apple bedre enn analytikernes forventninger. Thomson First Call hadde spådd Apples omsetning til å være maksimalt 3,33 milliarder dollar.

Resultatet til selskapet ble 320 millioner dollar, eller hele 425 prosent mer enn i samme periode i fjor.

- Vi er absolutt henrykte med både omsetningen og resultatet, sier Apple-sjefen Steve Jobs i en pressemelding.

600 prosent vekst

Apple takker mye av suksessen til selskapets storsatsing på musikk. Apple solgte 6,15 millioner eksemplarer av de ulike Ipod-modeller i løpet av siste kvartal, som er opp 616 prosent i forhold til salget i fjor samme periode.

Men selskapet er ikke avhengig av Ipod-en. Også av Mac-ene solgte selskapet bedre enn før. Av alle Mac-modeller samlet solgte selskapet 1,2 millioner eksemplarer, opp 35 prosent i forhold til i fjor. Ifølge noen analytikere har Mac-ene fått drahjelp av Ipod-suksessen, men hittil har ingen kunne gitt bevis for det.

Forsiktig fremover

Apple ser derimot på fremtiden med blandende følelser. Mye av suksessen på Mac-siden henger ifølge Apples finanssjef Peter Oppenheimer sammen med lanseringen av det nye operativsystemet Tiger. Selskapet setter omsetningen for neste kvartal på samme høyde som siste kvartal, mens de fleste maskinvareprodusenter ser enn oppgang i salget i siste halvparten av året.

En enda større fare for Apples omsetning er kunngjøringen om at selskapet starter samarbeid med Intel om levering av Mac-er med Intel-prosessorer. Ifølge markedsanalytikerne vil det medføre at mange venter med å investere i nye Mac-er inntil de har sett på de nye maskinene.

Selv om Apple "bare" greier å holde fast til samme omsetningen neste kvartal vil det uansett bety en økning på 50 prosent i forhold til i fjor.