Julegave for Web

Julegave for Web

Suns julegave til kundene er redusert strømforbruk, antall deler, plassbehov og lisenskostnader. Samt økt ytelse, entusiasme og miljøvennlighet.
NEW YORK: T1000 og T2000 Suns datamaskiner med den nye Ultrasparc T1, gjør utvalgte kunder oppglødd. De som har fått prøve er fulle av lovord for hva disse maskinene kan bidra med. De første maskinene blir levert til jul.

- Vi lastet programvaren rett inn på T1. Med denne prosessoren oppnådde vi 300 prosent bedre ytelse uten å gjøre noe, sier John W. Thompsen, administrerende direktør i sikkerhetsfirmaet Symantec.

- Med samme ytelse reduserte vi strømforbruket fra 5.000 watt til 800, sier Larry Lozon, direktør for EDS sine datasentre.

Behov

De nye maskinene trengs, for Sun har tapt markedsandeler på tjenestemaskiner. Riktignok varierer markedsandelen fra kvartal til kvartal, men Sun er ikke fornøyd med å være fjerde størst.

Det som gjør kundene oppglødd er ytelsen og strømforbruket. Prosessoren bruker 70 watt, men det er 70 watt for en prosessor med åtte prosessorkjerner, hvilket er mye bedre enn konkurrentene.

- Vi har over 100 patenter på Ultrasparc T1, hevder David Yen, konserndirektør i Sun.

Hver kjerne håndterer fire programvaresegmenter, tråder, i parallell. Dermed bearbeider Ultrasparc T1 32 sett med programvareinstruksjoner samtidig.

Naturligvis forutsetter det at programvaren kan utnytte trådteknologi, men det kan Java-programmer. Annen programvare må tilpasse seg trådteknologien.

Prosessoren er ikke veldig rask, 1,0 eller 1,2 GHz som gir betydelig reduksjon i strømforbruket. En prosessor med en klokke på over 3 GHz har et mye høyere strømforbruk som medfører behov for ekstra kjøling.

Selv vurderer Sun prosessoren til å ha en teoretisk klokke på 9,6 GHz. Dette er grunnlaget for ytelsen. Årsaken er de åtte prosessorkjernene som jobber sammen om oppgavene.

Bedre miljø

- Innovasjon vil alltid være viktig. Vi vil fortsette å innovere som "gærne". Raskere betyr ikke at det er nødvendig å bruke mer energi, understreker Scott McNealy, toppsjef i Sun.

Derfor har Sun introdusert to nye maskinserier i høst og oppgradert sin eksisterende med en ny bedre utgave av Ultrasparc IV+. Den første nye maskinserien benytte AMDs Opteron. Med Opteron kom det nye kabinetter som ledet varmen bort fra maskinene på mer effektiv måte. De samme kabinettene benyttes med den nye Ultrasparc T1.

Målet til Sun er å fremstå som den ledende på strømreduksjon og dermed bidra til et bedre miljø. Konsekvensen er at Sun introduserer en ny måte å teste på. Nå er det SWAP (Space Watt and Performance) som gjelder, i praksis ytelse per Watt. SWAP tilsier at ytelsen i form av antall brukere deles på plassbehov uttrykt i U multiplisert med strømforbruket i watt.

Dette interesserer Larry Lozon i EDS som har 300 datasentre, 250.000 tjenestemaskiner og fire millioner brukere å forholde seg til. For det første kan han spare plass og dernest administrasjon.

Nye muligheter

- Vi er i ferd med å slippe opp for plass og krafttilførsel. T-maskinene er de første som kan bidra til nye muligheter. De representerer en betydelig forbedring, fremhever Heather Peck, ansvarlig for tjenestemaskiner i Ebay.

T-maskinene benytter de samme kabinettene som X-maskinene, tilpasset montering i 19 tommers kabinett. I tillegg til de tekniske forbedringene er det pris Sun skal bruke som våpen. T1000 som er 1 U høy (4,45 centimeter) starter på 3.000 dollar. Denne kan ha inntil 16 GB minne.

T2000 som er 2 U, starter på 7.800 dollar. Til gjengjeld har denne dvd, inntil fire 2,5 tommers platelagre på 73 GB og 32 GB minne.

Pris og samarbeidsavtaler skal sørge for stor utbredelse av alle Suns tjenestemaskiner. I den forbindelse har Oracle modifisert sin beregningsfaktor for programvare som baserer seg på antall prosessorer.

- For Ultrasparc T1 har vi innført en faktor på 0,25. Det gir en totalfaktor på to i steden for åtte, sier Chuck Phillips, president i Oracle.

Sun forventer stor interesse fra tekniske miljøer som har anledning til å spre arbeidsoppgavene på mange prosessorer. Rundt 1.000 prosessorkjerner får plass i et kabinett.