Advarer mot skyens skjulte feller

Advarer mot skyens skjulte feller

Skyen kan bli et juridisk mareritt. Ståle L. Hagen avslører fellene du må unngå.

- Veien blir til mens vi går den, sier Ståle L. Hagen.

Han er advokat hos Simonsen advokatfirma, og levende opptatt av cloud computing. Men som han sier: Det juridiske er ennå uklart, og veien mot de klare grensene uferdig.

Derfor kom han på It-tinget denne uken for å lære it-sjefer hva de bør passe seg for.

Sikkerhet viktigst

- Alle mener skyen er "hot". Det som er "not", er å miste oversikten, forteller Hagen.

- Det hele kan fortone seg som å hoppe fallskjerm gjennom skyer.

De juridiske problemene begynner allerede ved inngåelsen av en avtale om å få systemer levert via skyen. Alt fra avtaleperiode, SLA, vederlag, sikkerhet, konfidensialitet, avslutning av avtaleforhold og myndighetskrav byr på utfordringer.

Spesielt når en løsning ofte innebærer flere parter, som sammen leverer en tjeneste til deg.

- Hva er det aller viktigste aspektet?

- Sikkerhet. Hvem får tilgang på dataen? Man må også sikre at en selv får tilgang på egne data, svarer advokaten, som er mer opptatt av å stille spørsmål enn å komme med klare svar.

Printer-tull

Når det gjelder sikkerhet, har Hagen et eksempel fra eget virke.

Han skulle forleden installere en skriver på kontoret. Gjennom en ekstern tjenesteleverandør fikk han opp en liste over skriverne han kunne velge mellom. Problemet var bare at på denne listen inngikk også en skriver fra nabokontoret, som tilfeldigvis også er en av Simonsen advokatfirmas konkurrenter.

- Det er viktig å sikre seg mot slike ting i kontraktene. Men kontraktene er én ting, noe annet er hva som blir resultatet om uhell skjer i praksis. For eksempel om noen får tak i dataen din, sier Hagen.

- Har dere fått slike saker?

- Vi har ikke kommet dit ennå. Men tvister rundt tap av data og tilgang til data skjer jo, selv om ikke disse ennå har vært direkte tilknyttet skyen.

At skyen spenner vidt skaper problemer, les videre på neste side!

Juss Og It