Dell Norge dømt for skattetriksing

Dell Norge dømt for skattetriksing

Felt i lagmannsretten. Risikerer minst 24 millioner i baksmell.

Dell Norge forsøkte å unngå å betale skatt her til lands ved å kanalisere salgsinntekter fra norske forbrukere til et såkalt NUF-selskap (Norskregistrert utenlandsk foretak), som skulle skatte til Irland.

Skatt Øst vendte tommelen ned for dette, og Oslo Tingrett er enige med skattemyndighetene. Det samme er nå Borgarting lagmannsrett, skriver Finansavisen.

Dell risikerer minst 24 millioner kroner i baksmell, i tillegg til at motpartens saksomkostninger har kostet selskapet over en million kroner, så langt.

- Uavhengig

Stridens kjerne er NUF-et Dell Products – stiftet og registrert i Nederland, men som hører skattemessig hjemme i Irland. Dells forbrukersalg ble kanalisert gjennom dette selskapet.

Dell mente selv selskapet var uavhengig, og dermed ikke skattepliktig i Norge, selv om det til syvende og sist eies av Dell Computer Corporation, som også eier Dell AS. Da ligningsmyndighetene insisterte på at Dell Products måtte levere selvangivelse i Norge, satte Dell inntekten til null.

I 2008 konkluderte Skatt Øst med at selskapet måtte anses å ha fast driftssted i Norge, og derfor er skattepliktig til Norge for overskuddet av salget. Deres beregninger, gitt Dells inntekt og fortjeneste sett i forhold til en skatteavtale mellom Norge og Irland, viser at Dell minst må ut med 24 millioner korner for perioden 2003-2006.

Retten argumenterer med at Dells NUF-seksjon og Dell AS har hatt enkelte felles styremedlemmer, hvorav det ene var daglig leder i Dell AS til høsten 2005. Selskapene hadde også adgang til hverandres lokaler og hadde felles og integrerte regnskapssystemer.

Vil anke

Dell tok saken til Oslo tingrett i 2009, der de altså tapte. Dell måtte også ut med myndighetenes saksomkostninger på 707.314 kroner. Etter anketapet i lagmannsretten øker Dells rettsregning med 369.312 kroner.

Nå sier Dell saken trolig blir anket til Høyesterett. Dells norgessjef Michael Jacobs hevder Dell i Norge opererer gjennom Dell AS, som etterleverer regelverket som en ansvarlig skattebetaler.

- Konsernet betaler skatt til norske myndigheter på overskuddet av virksomheten i Dell AS, og er derfor både overrasket og ekstremt skuffet over kjennelsen i lagmannsretten, sier han til Finansavisen.

Juss Og It