EU vurderer å blokkere nettsider

EU vurderer å blokkere nettsider

Vil instruere medlemsland til automatisk å blokkere ulovlige nettsider.

En gruppe i EU-parlamentet arbeider for en innføring av tvangsregler for å blokkere ulovlige nettsider. Dette skjer etter at EU-parlamentets komité for borgerettigheter, Civil Liberties Committee, har gransket en rapport som handler om mulighetene for å blokkere nettsider med for eksempel barnepornografi.

Må godta pålegg

Ifølge rapporten må medlemslandene godta relevante pålegg om ta bort ulovlige nettsider, inkludert det som kalles ”ikke-rettslig” pålegg.

Blokkering av tilgang må ifølge forslaget skje med adekvate sikkerhetstiltak for å sørge for at blokkeringen begrenses til hva som er nødvendig, samt informere brukerne av informasjonen om årsaken til blokkeringen.

Bransjeorganisasjonen Edri (European digital rights) er imidlertid skeptiske. De hevder en slik lov vil virke mot sin hensikt fordi forbryterne bak sidene, ved en blokkering, blir advart om at deres virksomhet er avslørt.

- Løser ingen ting

- Det virker ikke som reglene går ut på å kunne identifisere barna som er rammet, eller å granske hvem som står bak forbrytelsene. Men det ser ut som målet bare er å stenge for allmenn tilgang til nettsidene, sier Edri-talsmann, Joe McNamee til Computerworlds nyhetstjeneste.

Han mener en blokkering ikke vil ha noen effekt på selve problemet.

- Forslaget er kosmetisk, som ikke vil hjelpe til med å løse det virkelige problemet, foruten at myndighetene kan si at gjør noe – mens de egentlig bare sender ballen videre til internettleverandørene, sier McNamee.

- Land som innfører blokkering nettsteder ved å henvise til overgrep mot barn vil blokkere spillsider i morgen og politisk uvelkomne nettsider i overmorgen. Det ser vi allerede i dag i Frankrike, legger han til.

Hvis EU-komiteen godtar forslaget vil saken komme opp til avstemning i EU-parlamentet i begynnelsen av februar.

Les om:

Juss Og It