EU vurderer nettfilter for Europa

EU vurderer nettfilter for Europa

Borgerrettighetsgrupper beskriver planene som galskap.

På et hemmelig møte i februar diskuterte politikere i EUs juridiske ministerråd (Council of the European Union, Law Enforcement Working Party) planer om å innføre en ”virtuell Schengenavtale”, der det kreves at internettilbydere må blokkere ”ulovlig innhold” som kommer utenfra Europa, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Så langt har det ikke blitt presisert hva ”ulovlig innhold” innbefatter, bare at det er snakk om en svarteliste med forskjellige nettsteder.

- Rettferdiggjør undertrykkende sensur

Planene om å lage et sentralt filter som skal skape et ”avgrenset og beskyttet internett” i Europa har blitt møtt med protester fra borgerrettighetsgrupper, og blir sammenlignet med Kinas harde metoder for å kontrollerer tilgangen til internett.

- Dette forslaget vil bli brukt som en rettferdiggjøring av undertrykkende sensur blant alle udemokratiske regimer overalt i verden. Bare å diskutere et slikt prosjekt er med på å legitimere dette fundamentalt urettmessige forslaget, uttalte Joe McNamee fra den europeiske digitale rettighetsgruppen EDRi på mandag.

- Det mest absurde med det hele, og på tross av hva dette vil koste demokratiet, ytringsfriheten og økonomien, er at det ikke foreligger noen som helst analyse av hvilken forventet gevinst arkitektene bak denne galskapen mener skal veie opp for prisen, sier McNamee.

Andre kritikere konsentrerte seg om hvor vanskelig det vil være å implementere et slikt internettfilter.

- Uvitende dumskaller

- Man trenger bare å se på hvor hullete den kinesiske brannmur er – noe som er laget av eksperter med store ressurser. Svartelister fungerer ikke. Og selv om de hadde fungert, er det uhyrlig at EU i det hele tatt vurderer noe slikt, uten den minste samvittighetskval, skriver teknologiskribent Glyn Moody på sin blogg.

Moody peker på at internettbrukere enkelt kan omgå slike filtre ved å bruke proxyer, og ”ulovlige” nettsider kan skifte ip-adresser mye raskere enn en svarteliste kan oppdateres. Han beskriver like godt politikerne bak planene som ”uvitende dumskaller”.

Du kan lese referatet fra møtet i Council of the European Union her. (pdf)

Juss Og It