Fortsetter kampen mot Telenor

Fortsetter kampen mot Telenor

Musikkbransjen anker kjennelsen, og krever Pirate Bay blokkert.

For en måned siden kom kjennelsen i Pirate Bay-saken.

En rekke aktører innen underholdningsbransjen gikk til retten, deriblant Tono, Warner Bros, Universal Music og Filmkameratene. De ville at Telenor skulle bli tvunget til å stenge tilgangen til fildelingssiden.

"(...) etter rettens syn er det i dagens situasjon unaturlig å tillegge private selskaper et slikt ansvar" skrev blant annet retten i sin kjennelse. De vedgikk at Pirate Bay-tilgang kunne bidra til piratkopiering, men ville ikke at en privat aktør som Telenor skulle stenge tilgangen.

Telenor jublet. Tono raste. Og nå anker musikkaktøren kjennelsen.

Saken til lagmannsretten

- Vi mener kjennelsen er feil, og påkjærer derfor avgjørelsen inn for lagmannsretten, sier Tono-direktør Cato Strøm i en pressemelding.

- Dersom det er slik at norske myndigheter ikke har implementert EUs opphavsrettsdirektiv på riktig måte, slik tingretten hevder, er dette alvorlig. For oss er dette en prinisippiell sak som det er viktig å få avklart rettslig i en høyere instans.

Også den globale organisasjonen International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) raser mot kjennelsen, og møter opp i lagmannsretten for ankesaken.

- Tingretten er krystallklar på at Telenor medvirker fysisk til å gjøre The Pirate Bay tilgjengelig for sine kunder. Vi mener, i motsetning til tingretten, at denne medvirkningen er i strid med norsk lov. Vi ser at ISP-ene i flere europeiske land gjøres ansvarlige for å gi tilgang til ulovlige tjenester, og mener at dette også er rettstilstanden i Norge, sier direktør Marte Thorsby i IFPI.

Telenor støtter piratkampen

Telenor må nå nok en gang svare for at de lar brukerne sine få tilgang til Pirate Bay.

Da kjennelsen kom i november var Norges-sjef Ragnar Kårhus klar på at han var lettet. Men han understreket samtidig at han støtter underholdningsbransjens kamp mot piratkopiering.

- Det er viktig for oss å være klare på at dette ikke er en sak for eller mot opphavsrett, men hvorvidt det er fornuftig at internettleverandører skal ha en sensurrolle over innhold på Internett, sa Kårhus etter kjennelsen.

- Vi har hele tiden ment at svaret på dette er nei, og konstaterer nå med glede at retten deler vår oppfatning på dette punkt. Nå får vi sammen med rettighetshaverne fortsette arbeidet med å finne gode betalbare løsninger for deling av lovlig innhold, og gjennom det forebygge ulovligheter.

Les om:

Juss Og It