Frihet eller ingenting

Frihet eller ingenting

Om du kan tjene penger på fri programvare spiller ingen rolle for Richard Stallman. Vi møtte guruen for en fri prat om en ufri verden.

- Jeg er Saint Egnusius, fra Emacs-kirken. Jeg velsigner din pc, mitt barn!

55 år gamle Richard Stallman står på hovedscenen på Chateu Neuf med en gammel datadisk på hodet og en sort kappe. Han leser sin trosbekjennelse:

- Det er ingen systemer unntatt GNU, og Linux er en av dens kjerner.

Han snakker om Emacs-jomfruer, å drive ut onde proprietære programmer og å synge vakre passasjer fra kildekode.

Og det hele er betegnende. Å si at Stallman er spesiell er å underdrive.

Fritt eller ingenting

Amerikaneren Richard Stallman regnes som grunnleggeren av fri programvare, og mandag talte han til en nærmest full storsal på Chateu Neuf. Stallman startet GNU-prosjektet i 1983, og stiftet Free Software Foundation i 1985. Hans mål er soleklart: Alt skal være helt fritt, alltid. Programvare så vel som musikk og film. Opphavsrettigheter er uetisk, overvåkning ondskap. Han er for fri fildeling, og nekter å ta amerikanske langdistansetog ettersom "big brother" vet hvor han skal.

Med fri programvare mener Stallman at man skal kunne kjøre programmet som man vil, studere og endre kildekoden som man vil, dele programmet fritt som man vil og publisere modifiserte utgaver av programmet som man vil.

- Free speach, not free beer, forklarer Stallman, og understreker at fri programvare ikke er det samme som programvare med åpen kildekode.

Tvert i mot fnyser han av åpen kildekode, og alt annet som ikke følger hans egne regler.

- Om ikke programvaren følger de fire frihetsprinsippene, burde det ikke eksistere. Da er det bare et sosialt problem, mener den skjeggete guruen, som ser på ufri programvare som direkte uetisk.

- Om dere får valget mellom å utvikle proprietær programvare eller ingen programvare, velg ingenting!

Sosial treghet

Stallman er en mann av prinsipper. Friheten er det viktigste, og alt annet er irrelevant. Dermed er det å diskutere fri programvare med Stallman som å diskutere Gud med en nyfrelst. Han rikker seg ikke.

Hans mål er altså en verden som følger hans egne prinsipper, en verden som gjerne bruker GNU-programvare med en Linux-kjerne ("GNU/Linux" som Stallman krever at man kaller det, om man vil intervjue han). En verden hvor friheten står høyere enn noe annet. Men verden vil bedras, i Stallmans øyne, i en tid hvor Microsoft har banket den lille pingvinen langt ned i snøen.

- Hvorfor er det slik?

- Sosial treghet, sier Stallman, og tvinner det fete håret mellom fingrene.

- Det er flere programmet for Windows. Hvorfor? Fordi flere bruker Windows. Og hvorfor bruker flere Windows? Fordi Windows har flere programmer. Det ene problemet fører til det andre.

Stallman om skoleverkets ansvar og næringslivets muligheter, les videre på neste side!

Juss Og It