Full forvirring om nettnøytralitet

Full forvirring om nettnøytralitet

Wall Street Journal hevder Google samarbeider med store teleselskaper for å lage egne motorveier på nettet. - Misforståelse, kontrer Google.

Avisa Wall Street Journal hevder å ha kommet over noen urovekkende dokumenter. Søkemotorgiganten Google skal ha skrevet brev til en rekke store selskaper som bærer nettrafikk med forslag om å få sin egen ekspressfil for nettrafikk. Dette vil igjen gi Google, et selskap som tidligere har vært varm forkjemper for såkalt nettnøytralitet, muligheten til å snike seg foran andre i køen med internettrafikk.

Prinsippet om nettnøytralitet innebærer at selskaper som håndterer internettrafikk skal behandle all trafikk likt, uten å tillate slik sniking. Men kabel- og teleselskapene. som faktisk betaler festen, mener det er urettferdig at de skal sitte med skjegget i postkassa og måtte punge ut for linjeoppgraderinger mens andre selskaper tjener seg rike på sine stadig mer ressurskrevende tjenester som nettvideo. Én måte å løse dette på ville nettopp vært å selge en «hurtigfiltjeneste» til enkeltselskaper.

Her til lands blusset debatten opp i fjor da Telenor truet med å trekke seg fra nettsamarbeidet Norway Internet Exchange (NIX).

LES OGSÅ: Følger Telenor med argusøyne

I tillegg til Wall Street Journals tolkning av dokumentasjonen de har fått om Google, kan de også melde at Microsoft og Yahoo i all stillhet skal ha meldt seg ut av en allianse som ble formet for å kjempe for nettnøytralitet.

Men før en slik ekspressfil uansett eventuelt blir aktuelt, må selskapene trolig først slåss mot Post- og Teletilsynet i USA, FCC, som har retningslinjer for nettnøytralitet. Konsekvensen kan nemlig være at store selskaper skviser ut fattige fra nettet. Dette kan igjen blant annet kvele konkurranse. Også EU skal være skeptiske.

Uenig

Både Google og Microsoft er helt uenig i at de nå snur i sitt syn på nettnøytralitet. Google argumenterer overfor Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste med at det kun er snakk om såkalt edge caching. Dette betyr utplassering av en server nærme brukeren som mellomlagrer ting som hyppig blir besøkt. Ifølge bloggen til Googles Richard Whitt betyr dette konkret at selskapet ønsker å få plassere egne slike servere hos internettilbydere.

Whitt har tidligere skrevet i en bloggpost at edge caching, slik Google ser på nettnøytralitet, er akseptert, ettersom selskapet ikke ser det som diskriminering av trafikk. I tillegg pekte Whitt i en bloggpost i går på at slik praksis allerede er en realitet fra selskaper som Akamai, Limelight og Amazon.coms Cloudfront, og at teknologien brukes av bredbåndstilbydere for å distribuere innhold.

- Bra for nettet

Ikke bare er det legitimt mener Google, det er også bra for nettet ettersom mellomlagringen gjør at Googles hovedservere sender mindre data over lange distanser, hvilket totalt sett skåner internett for trafikkbelastning. Faktisk er caching en god innovasjon i arbeidet for et åpent internett, skriver Whitt. Han legger til at avtalene Google inngår med bredbåndsleverandører er ikke-ekslusive, slik at alle andre også kan inngå slike avtaler om co-lokalisering av servere, og at avtalen verken krever eller oppfordrer til prioritering av Googles egen trafikk.

Google får støtte av flere grupper som er for nettnøytralitet i at slike lokale cache-servere er uproblematisk.

Microsoft sier på sin side at lite nytt har skjedd siden selskapet trakk seg fra It’s Out net-alliansen i oktober 2006 etter en debatt om mulig fusjon mellom AT&T og Bellsouth. Ifølge talsperson hos Microsoft, Ginny Terzano, støtter selskapet fortsatt nettnøytralitet.

Både Yahoo og Microsoft meldte seg helt ut fra alliansen i 2007 etter at den byttet navn til Open Internet Coalition og beygnte å fokusere på et bredere utvalg bredbåndsrelaterte spørsmål.

Juss Og It