Google kjøper 1000 IBM-patenter

Google kjøper 1000 IBM-patenter

Patenter - et gode eller onde for innovasjon? Google ruster opp til strid.

Google har betalt for over 1000 IBM-patenter for å polstre porteføljen sin, skriver Computerworlds nyhetstjeneste i en kombinasjon av en artikkel og meningsbærende kommentar.

Patenter har blitt et teater av en prosess som ofte kan fremstå som absurd, men har utviklet seg til normal praksis mellom teknologiselskaper. Og Google trenger mer fôr for å beskytte seg selv.

Innovativt?

En gang i tiden hadde et patent et formål. Noen som skapte en unik prosess eller et innovativt produkt skulle ha mulighet til å få belønning for sin innsats, som en slags sikkerhetsventil mot at konkurrenter skulle kopiere eller stjele konseptet.

I dag kan en stille spørsmål ved hvorvidt patenter virkelig er unike eller innovative, påpeker journalist Tony Bradley - teknologipatenter later å være i overkant vage og med altfor stor bredde.

Målet, mener journalisten, er å få patentene til å bli tvetydige nok til at de kan gjelde så mye som mulig slik at rettssaker kan iverksettes. Gjerne med påfølgende motsøksmål, slik det ofte blir i slike saker i USA.

Bygger forsvar

Googles generalkonsul Kent Walker innser at patenttvistemål har blitt absurd. Han uttalte nylig at pesten med søksmål mot patentbrudd nedtrykker innovasjon og at selskaper bruker sine patentporteføljer til å bølle med konkurrenter og hindre at produkter og tjenester konkurrerer.

Han avslutter argumentet sitt med å forklare hvorfor Google har endt opp i patentspillet. Google er en ganske ny beboer i boligen sammenlignet med sine største konkurrenter og har ikke dybden av patenter som er nødvendig for å på en tilstrekkelig måte kunne forsvare seg selv mot selskaper som Apple og Microsoft.

Catch 22

Analytiker innenfor temaene teknologipatenter og intellektuell eiendom, Florian Mueller, skriver i en epost:

- Etter min mening er hovedårsaken til problemet at politikere tror at større antall patenter godkjent av patentkontoret betyr mer innovasjon. Hvis økonomien eller til og med bare teknologisektoren hadde vokst i en grad så vidt i nærheten av graden av antall patentsøknader og godkjenninger har vokst de siste 10-15 år hadde vi levd i en periode med enestående vekst.

Mueller mener det hele er en kompleks Catch 22-situasjon. Patentsystemet er til en viss grad ødelagt, men å skissere en løsning som på en eller annen måte kan skille ønskede fra uønskede patenter, på en måte der patentgranskere, dommere eller juryer på en enkel måte kan forstå og bruke konsekvent, er tilnærmet umulig.

- Enhver stor endring vil uunngåelig medføre store parallelle skader og skrikende protester fra de som ser seg påvirket av et slikt forslag.

Våpenkappløp

Journalist Bradley konkluderer med at vi sitter igjen med et system der innholdet i patentet nesten er mindre viktig enn antallet patenter.

- I et slags atomkappløp for programvare- og teknologipatenter, fortsetter han.

- Han med flest patenter vinner. Nå har Google 1000 flere patenter i sitt arsenal og er mye mer klar for det store patent-ragnarokk.

Juss Og It