Google: - Oracle har gått fra vettet

Google: - Oracle har gått fra vettet

Oracle vil ha 33 milliarder kroner for Googles brudd på Java-patenter.

I et ferskt erstatningssøksmål hevder Oracle at de skal ha erstattet opptil 33 milliarder kroner (over 6 milliarder dollar) fra Google. Dette er hva ulovlig bruk av Java-patenter skal ha kostet Oracle.

Google er ikke enig i at de skylder om lag det samme til Oracle som det Oracle i sin tid betalte for å kjøpe Sun Microsystems, hvor rettighetene til Java fulgte med.

Les mer: - Grunnløst angrep mot Java-miljøet

Oppkjøpet av Sun ble gjennomført i fjor, og Oracle betalte 7,4 milliarder dollar, eller om lag 44 milliarder kroner etter datidens kurs, for hele bøtteballeten. Den juridiske eksperten innen erstatningsrett professor Iain Cockburn fra Universitetet i Boston har vurdert at Oracle har krav på mellom 1,4 og 6,1 milliarder dollar (7,7 til 33,7 milliarder norske kroner) fra Google.

Dette er avhengig av hvor store “skade” Java-bruken til Google har påført Oracle.

- Metodene Oracle bruker for å beregne skadeserstatning er basert på helt grunnleggende gale juridiske vurderinger som blåser opp et helt urimelig erstatningskrav, sier Google i en erklæring mandag. Erstatningsrett i USA er noe annerledes enn i de fleste andre land, men Google antyder at Oracle har gått fra vettet i erstatningssøksmålet.

- Gispende høy

Det er bruken av Java i AndroidOS Oracle vil ha betalt godt for. Søksmålet ble avsendt i august i fjor, omtrent før Sun hadde kommet innafor døra og hengt av seg frakken hos Oracle.

Les mer: Oracle saksøker Google og Android

Android er verdens største smarttelefon-os foran Symbian, men Google tar ikke betalt fra de leverandørene som bruker Android. Men de tjener som vanlig fett på annonseinntekter fra alle de enhetene som er i bruk verden rundt. Cockburn hevder at det er rimelig at Oracle får halvparten av disse inntektene.

Les mer: - Både Oracle og Java er ute å kjøre

Det er i et nylig offentliggjort brev fra Scott Weingaertner, advokaten som representerer Google, til dommeren ansvarlig for saken i California.

- Summen Oracle kommer fram til er et gispende høyt beløp som er helt ute av proporsjon med noe fornuftig mål for hvilke intellektuelle verdier som det strides om her. Cockburn har skreddersydd kravet til om lag det samme som Oracle betalte for Sun, hevder Weingaertner i følge Computerworlds nyhetstjeneste.

Les mer: Linus støtter Google i lisensstrid

Fragmentering

I sin tid la Sun det meste av Java-plattformen ut med en åpen kildekodelisens. Oracle baserer kravet sitt på det de hevder er Java-kode som ikke er under åpen kildekode, og som er tatt i bruk av Google.

Les mer: - Google kopierte Oracles Java-kode

Det å nå toppen har ikke vært smertefritt for Google. Android har slitt med sikkerhet og fragmentering i tillegg til søksmål. Bare i det siste har Apple saksøkt HTC, Microsoft saksøkt Motorola, og sikkerhetsselskapet Gemalto har for sikkerhets skyld saksøkt Google, Motorola, HTC og Samsung.

Les mer: Nye angrep mot Android-mobiler

Juss Og It