- Grunnløst angrep mot Java-miljøet

- Grunnløst angrep mot Java-miljøet

Google sparer ikke på kruttet når de uttaler seg om Android-saken.

- Oracles søksmål er et skuffende og grunnløst angrep, ikke bare mot Google, men mot hele Java-miljøet for åpen kildekode, sier Googles talsmann Aaron Samost.

Det var mot slutten av forrige uke det ble kjent at Oracle har gått til søksmål mot Google for det de mener er brudd på patent og kopirettigheter relatert til Java.

Google er ikke fornøyde med Oracles anklager om deres Androids Dalvik VM, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Java-miljøet for åpen kildekode er langt viktigere enn noen enkelt bedrift og jobber hver dag med å gjøre internett til et bedre sted. Vi vil forsvare åpen kildekode-standarder sterkt og fortsette å jobbe med industrien for å utvikle Android-plattformen.

Javas far ikke sjokkert

IDC-analytiker Al Hilwa er ikke helt overrasket over søksmålet. Det har tidligere vært spekulasjoner om det juridiske aspektet med Dalvik, også fra Sun, og særlig etter Androids store suksess. Nå som Oracle eier Sun er Hilwa derfor ikke sjokkert over søksmålet. Analytikeren mener rettskampen kan skade Android.

- Mange forventet at Sun skulle reagere på Googles bruk av Java-koden for å produsere Dalvik, men å ha ventet til Android ble en suksess kan virke ganske nedbrytende, sier Hilwa, som mener søksmålet er helt typisk for intellektuell eiendom, men at konsekvensene like fullt kan bli alvorlige for Android.

Han tror Oracle nå kaster seg inn i kampen for få avkastning på sitt Java-kjøp.

Heller ikke Javas far, James Gosling, lar seg overraske.

- I integrasjonsmøtene mellom Sun og Oracle, der vi ble grillet rundt patentsituasjonen mellom Sun og Google, kunne vi se det lyse i øynene til advokatene. Å kjøre patentsøksmål har aldri vært i Suns genetiske kode, skriver Gosling i en bloggpost.

Vil ha kontroll

Forrester Researchs analytiker Jeffrey Hammond understreker at Oracle er i sin fulle rett til å gå til søksmål., men at det kan medføre langtidsskader fra et pr-perspektiv.

- Google kan alltids gi Oracle noen penger, og så få saken til å forsvinne. Men dette gir en dårlig tone, ettersom mange vil lure på hva slags hovmester Oracle vil bli for Java, sier han.

En ting som derimot er klart, er at Oracle har intensjoner om å kontrollere Java-innovasjonen, mener Hammond.

- Hvis du vil ha noe gjort med Java, må du gå gjennom Oracle for å få det til å skje.

Juss Og It