IKT-Norge etterlyser engasjement

IKT-Norge etterlyser engasjement

Ønsker at elektronikkbransjen engasjerer seg i kampen mot firkantet NRK-lisens.

NRK krever lisens på flatskjermer, selv om kunden ikke bruker skjermen til å se på tv. For å slippe unna lisenskravet må kunden få tuneren fysisk fjernet for å slippe lisens på skjermer brukt på møterommet eller som informasjonsskjerm.

LES

: NRK-lisens vekker harme

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge har lenge engasjert seg i lisensspørsmål. Han jobbet for å fjerne avgiften på radioer, en kamp han vant. Mange år etterpå registrerer han at kampen fortsetter på andre arenaer.

- NRK er i villrede, mener Hoff.

- De har prøvd seg på innspill når det gjelder pc-er og mobiltelefoner også, men det er helt urimelig at du betaler lisens for noe du ikke ser tv på. NRK må vise forståelse for at det blir galt å betale for å vise frem salgstall på et møterom.

Han forstår at NRK ikke bare kan spørre hvorvidt man skal bruke en skjermen til tv-titting eller ikke. Men Hoff mener dette i seg selv viser at lisensreglene er "et håpløst system". Generalsekretæren ser for seg to løsninger: Enten må lisensordningen fjernes, eller så må bransjen se seg tjent med å lage modeller uten tunere, altså monitorer.

LES OGSÅ:

NRK utvider torrent-bruken

Hoff etterlyser også mer engasjement fra elektronikkbransjen, som han synes har vært alt for servile overfor NRK. Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen representerer leverandører, forhandlere og verksteder. Han kjenner godt til problemstillingen, men stiftelsen vil ikke ut og mene noe om lisensreglene.

- Man bør bestille monitorer uten tunere for å unngå dette. Noen annen utvei er det ikke, annet enn å ta ut tuneren, og det kan bli fryktelig dyrt, forteller Andersen.

Vil ta kampen

Hoffs etterlysning om engasjement i elektronikkbransjen blir altså ikke besvart, og han sitter igjen med frustrasjon. Som for eksempel hvorfor mini-tv-er markedsføres av NRK, men ikke blir registrert for lisensbetaling slik flatskjermer blir.

- Høye lisenser blir en betydelig kostnad for mange bedrifter. Og problemstillingen blir mer og mer påtagelig. Avgiftene henger ikke sammen med teknologiutviklingen, sukker Hoff.

- Du fikk det til med radioavgiften. Vil du prøve å gjøre noe med flatskjerm-problemet også?

- Vi har kanskje sovet i timen, kanskje vi bør ta det opp med politikerne. Det er for tungvint å skru ut tuneren og dra opp til Bjerkås for å si "Vær så god. Her er ti tunere".

LES OGSÅ:

Deler barne-tv i piratformat