Ingen opphavsrett på funksjonalitet

EU-domstolen avgjorde denne uken at man ikke kan kreve opphavsrett på funksjonalitet eller programmeringsspråk.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som Oracle mot Google-saken går runden i amerikanske rettssaler har en lignende sak gått igjennom EU-domstolen.

I saken SAS Institute mot World Programming Ltd (WPL) handler det nemlig også om programmeringsspråk og funksjonalitet.

Ifølge nettstedet Groklaw utviklet WPL en egen implementering av SAS' programmeringsspråk med hjelp av dokumentasjon fra SAS og en gratisversjon av språket.

SAS saksøkte deretter WPL for brudd på opphavsretten.

Nå har EU-domstolen overraskende nok avgjort saken til fordel for WPL.

Ikke monopol på ideer

Prinsippet bak avgjørelsen er tanken om at ideer ikke kan beskyttes av opphavsrettlover, og på den måten unngå monopol på ideer.

WPL utviklet språket World Programming System (WPS) ved å studere en lovlig og fritt tilgjengelig versjon av SAS-språket, og det er ingenting som tyder på at WPL hverken hadde tilgang til eller har kopiert kildekode fra SAS.

- Ideer og prinsipper som ligger til grunn for dataprogrammer, inkludert de som ligger bak grensesnittet, er ikke beskyttet av opphavsretten, ifølge en pressemelding fra EU-domstolen.

Kjennelsen viser til EU-direktiv 91/250 som beskytter opphavsrett i dataprogrammer, som begrenser opphavsretten til å gjelde kilde- og objektkode.

- På dette grunnlaget mener retten at hverken funksjonalitet, programmeringsspråk eller filformat som brukes i et dataprogram for å benytte forskjellig funksjonalitet utgjør noen form for ytring. Derfor er de heller ikke beskyttet av opphavsretten, heter det i kjennelsen.

Kjennelsen utdyper med å si at dersom funksjonalitet i et dataprogram kan beskyttes av opphavsretten vil det være mulig å monopolisere ideer, og dermed hindre teknologisk fremgang og utvikling.

Lisensavtale er ikke nok

De fleste av oss er godt kjent med EULA-ene (End User License Agreement) som vi må "godkjenne" før vi får lov å bruke programvare, enten det er friprog eller payware.

Dette er også tilfellet i denne saken.

Kjennelsen i saken SAS v WPL presiserer at innehaver av opphavsrett ikke har rett til å hindre at en bruker observerer, studerer og tester funksjonaliteten i et dataprogram for å lære prinsippene som ligger bak.

Dette innebærer også at nøkkelbegrep, syntaks, kommandoer og kombinasjoner av kommandoer, options og lignende i seg selv ikke utgjør et beskyttet produkt.

En egenutviklet løsning basert på observasjon og testing av funksjonalitet i et dataprogram utgjør med andre ord ikke brudd på opphavsretten, ifølge EU-domstolen.