Intel raser etter EU-straff

Intel raser etter EU-straff

Prosessorprodusenten får bot av EU på over én milliard euro. Intel river seg i håret.

EU-kommissær for konkurranse, Neelie Kroes fra Nederland, har blod på tann, og skal ikke spare på kruttet når hun i dag deler ut en bot til Intel.

EU kan onsdag ettermiddag fortelle at boten blir på svimlende 1,06 milliarder euro.

Intel er verdens største produsent av prosessorer, som Pentium og Core, som er i rundt 80 prosent av alle pc-er i verden.

Ifølge EU har Intel misbrukt sin markedsposisjon for å konsolidere sin markedsandel. I tillegg til å skvise ut konkurrenter, har Intel ifølge EU også holdt prisene kunstig høy i noen perioder.

Åtte år

Dette skal ha gått til bekostning av konkurrenter, først og fremst AMD, men også forbrukerne.

- Intel har skadet millioner av europeiske forbrukere ved å bevisst holde konkurrenter ute av markedet i mange år, sier Kroes i en pressemelding.

Den amerikanske prosessorprodusenten har blant annen hatt avtaler med den tyske kjeden Mediamarkt, for å få billigere prosessorer på betingelsen at det utelukkende selger Intel-baserte pc-er.

Det har tatt åtte år for EU å gå gjennom saken, etter at AMD leverte en klage i 2000. EU-kommissæren har sagt hun vil ha saken 100 prosent ferdig, fordi hun vet det står et gjeng med amerikanske jurister klar til å gå til angrep på dommen.

Tilbakeviser kritikken

Microsoft måtte i flere runder ut med totalt 850 millioner euro til EU-kommisjonen. Boten til Intel er dermed enda større, og viser at EU har all intensjon om å holde it-gigantene i ørene.

Intel har tilbakevist at de har handlet i strid med EUs antitrustlovgivning, og kommer neppe til å gi seg med det første.

I en pressemelding Intel sendte ut etter boten ble kunngjort, raser direktør Paul Otellini mot den enorme straffen.

- Vi tar kraftig avstand fra denne avgjørelsen, sier Ottellini.

Han mener at EU har nektet å motta bevismateriale Intel sitter på som kan bevise deres uskyld, og legger ikke skjul på at han er frustrert over boten.

- Den ignorerer virkeligheten i den kraftige konkurransen vi har i dette markedet.

Juss Og It