Intel saksøker Nvidia

Intel saksøker Nvidia

Krigen mellom CPU og GPU når nye høyder. Nå går Intel rettens vei for å stanse Nvidia.

Nvidia har planer om å produsere brikkesett, en enhet på hovedkortet, som støtter Intels prosessorer med integrert minnekontroll. Dette er en ny teknologi Intel har lansert med sine Core i7-brikker.

Intel mener at Nvidia ikke har lisens for å utvikle slike brikkesett, og går nå rettens vei for å få stanset dem. En krangel har pågått i et år, uten resultat.

Nvidia mener på sin side at de fikk lisens av Intel for fire år siden, nettopp for å utvikle brikkesett som støtter prosessorer med integrert minnekontroll.

LES OGSÅ:

Presenterte turbo-Intel

- Vi er sikre på denne lisensen er gyldig, sier administrerende direktør Jen-Hsun Huang i Nvidia.

Man skulle kanskje tro at disse partene ville nyte godt av å samarbeide. Men nå krangler de altså så fillene flyr.

Grunnen kan være at CPU-er, vanlige prosessorer som Intel lager, og GPU-er, grafiske prosessorer som Nvidia er spesialister på, er på kollisjonskurs.

- Kjernen av denne saken er at CPU-er er ferdige, og pc-ens sjel er på vei mot GPU-er, sier Haung i Nvidia.

- Dette er et klart forsøk på å stanse innovasjon og beskytte den dalende CPU-virksomheten.

LES OGSÅ:

GPU er den nye CPU

Nvidia er i gang med å lage maskinvare som bruker mer GPU enn CPU. Samtidig lager Intel CPU-er som skal kunne ta seg av mye av grafikken, uten at man trenger en GPU. Slikt blir det bråk av.

Analytiker i Insight64 Nathan Brookwood, tror Intel tviholder på teknologien sin, i frykt for hva GPU-skaperne kan finne på med den.

- Intel kan ha sagt "Vi ga dere teknologi for å bruke i brikkene deres tidligere, men nå er det slutt", sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Norske supermaskiner på verdenstoppen

Juss Og It