Kjent svensk hacker risikerer fengsel

Pirate Bay-grunnleggeren risikerer å bli den første svensken som havner bak lås og slå for hacking.

Publisert Sist oppdatert

Hacker-angrepet på Logica og Nordea i Sverige er så stort at den tiltalte Pirate Bay-grunnleggeren Gottfried Svartholm Warg risikerer fengselsstraff.

Aktor i rettsaken som startet mandag mener Svartholm sammen med en annen person skal ha hacket Nordeas stormaskiner, og i månedsvis hatt systemadgang, samt forsøkt å overføre flere millioner danske kroner.

Svenske Logica som drifter blant annet skattevesenet skal også ha blitt hacket av Svartholm. Angrepene skjedde i 2012.

Svartholm ble i 2009 dømt for medvirkning til brudd på opphavsretten i forbindelse med fildelingsnettstedet thepiratebay.org.

Hacke-straffen for lav

Ifølge Computer Sweden, som var tilstede under rettsaken som startet mandag, ser aktor alvorlig på anklagene. Han håper saken ville kunne fungere som veileder for lignende saker i fremtiden.

Aktor påpeker at Sverige foreløpig ikke har hatt noen fengselsstraff for hacking, og at strafferammen for slike typer lovbrudd generelt sett er for lav.

Denne saken er stor, og detaljene om hvordan den tiltalte ved hjelp av andre har fått tilgang til Logica og Nordeas systemer er omfattende. Rettsaken er ventet å vare i tre uker, og i de første dagene har det vært mye fokus på å beskrive hvordan angrepene på Logica skjedde.

Gottfried Svartholm Wargs advokat gjorde ifølge Computer Sweden oppmerksom på at hans klient har innrømmet flere hundre mindre angrep, men at han ikke vil si seg skyldig i angrepene på Nordea og Logica.

- Mitt håp er at han dømmes for det han har erkjent, og det dreier seg i så fall om bøter, sier forsvarsadvokat Ola Salomonssen.

- Andre hadde tilgang til datamaskin

Ifølge aktor hadde Pirate Bay-grunnleggeren programmet Hercules, som emulerer en IBM stormaskin, installert på Macbook Pro-maskinen som ble beslaglagt i forbindelsen med pågripelsen hans i Kambodsja.

Dette programmet tillater deg å finne svakheter i databaser uten å innlede et angrep på et potensielt offer og på den måten unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet. Det skal aktor ha sagt.

Aktor mener at angrepene har skjedd ved hjelp av nulldags-sårbarheter, altså ukjente og dermed ikke-korrigerte sårbarheter i programvare. Den beslaglagte datamaskinen skal også ha inneholdt beviser i form av logg og annet som viser at Gottfried Svartholm er skyldig.

Dette har forsvareren imidlertid avvist:

- Sporene som har blitt funnet på hans datamaskin stammer ikke fra angrep han selv har utført, sier Salomonssen til Computer Sweden.

Den tiltalte nekter straffeskyld og sier at andre har hatt tilgang til hans datamaskin via Internett. Han vil imidlertid ikke si noe om hvem som har hatt adgang til datamaskinen i frykt for hevn.