Kripos-anmelder Nokas-pirater

Kripos-anmelder Nokas-pirater

Filmen om det brutale ranet, har selv blitt brutalt ranet – digitalt.

Det er ikke lenge siden Max Manus-piratsaken gikk hele veien gjennom rettssystemet. Og nå er det en ny potensiell piratrettssak på vei.

Ifølge Dagens Næringsliv var det ti – tolv personer som fikk tilgang til filmen om Nokas-ranet før premieren.

To uker etter premieren dukket den opp som piratkopi på The Pirate Bay. Produksjonsselskapet Alligator Film vet det er en internkopi fordi denne har små forskjeller fra kino-versjonen. Forholdet er anmeldt til Kripos.

- Selv om vi har kjempemedvind på kino, kan det være snakk om nedlasting av flere titusener kopier, og da er det så mye at det rammer oss økonomisk. Vi er et lite produksjonsselskap, og er helt avhengige av inntektene for å kunne reinvestere i nytt filmarbeid, sier produsent Aksel Angeltvedt i Alligator, til DN.

Skal se på logg

De som har hatt tilgang til den lekkede versjonen, er en liten gruppe filmfolk og filmanmeldere. Versjonen har ligget på en intern server hos produksjonsselskapet, som nå vil ta en titt på loggen for å sjekke ut hvilke adresser som har lastet den ned.

Det er distributør Sandrew Metronome som har anmeldt forholdet, ved hjelp av Advokatfirmaet Simonsen.

- Dette er nok et trist eksempel på hvor mye skade som kan gjøres på kort tid. Vi snakker om tusenvis av nedlastinger av Nokas på de første få dagene, sier advokat Rune Ljostad fra Simonsen, til DN.

Mye sett

Selv om politiet har nedprioritert fildelingssaker de siste årene, håper bransjen at den vellykkede aksjonen mot Max Manus-piraten gjør at Nokas-anmeldelsen prioriteres.

Kripos har på sin side ikke avgjort om saken skal etterforskes, og vil først undersøke om det er mulig å snevre inn kretsen med mulige gjerningsmenn.

233.000 nordmenn har så langt sett Nokas på kino, og med det er Nokas-filmen en av årets mest sette kinofilmer. Først på nyåret blir filmen mulig å kjøpe som dvd og Blu-ray.

Juss Og It