Linux-gjeng saksøker Microsoft

Linux-gjeng saksøker Microsoft

Planlegger massesøksmål grunnet Windows-tvang.

En italiensk forbrukerorganisasjon gjør seg klar til et massesøksmål.

Gruppen ønsker kompensasjon for sine kunder som kjøper pc-er med Windows installert, men som ikke ønsker å bruke Windows.

- Søksmålet, som vil kreve inn prisen for uønsket Microsoft-programvare fra maskinvareleverandørene, vil registreres i retten i Firenze denne uken, sier Vincello Donvito, direktør i ADUC (Assosiation for the Rights of Users and Consumers), til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Mange med

Mange vil være med på toget. Rundt 2.000 forbrukere, som stort sett favner til Linux, har allerede signalisert at de vil være med. Initiativet kommer etter at en ny lov som tillater massesøksmål kom på plass 1. januar.

- Vi har ført denne kampen i noen år nå, og har allerede vunnet en sak i Firenze. Den seieren endret situasjonen. Mange produsenter tillater nå tilbakebetaling av penger, men med et vrient og komplisert system, forklarer direktøren.

- Forbrukere må sende datamaskinen til leverandørens hovedkvarter for å få programvaren fjernet og mottar deretter bare en kompensasjon på 30 til 40 euro for et produkt som koster mellom 150 og 250 euro.

Denne metoden ender opp med å snyte kundene for penger slik at kun de virkelig prinsippfaste vil gjennomgå prosessen, mener Donvito. Han forteller videre at alle forbrukere som har kjøpt maskin med Windows, men avstått fra å akseptere lisensen, kan delta gratis i søksmålet. Selv om organisasjonen godtar små donasjoner for å dekke opp juridiske kostnader.

Ingen straffekompensasjon

Men det er nok en stund før det eventuelt strømmer penger over forbrukere som deltar i søksmålet. Først må dommerne i Firenze avgjøre om de godtar søksmålet, og så kommer eventuelt selve rettsprosessen, som kan ta flere måneder ettersom det administrative apparatet som trengs for slike massesøksmål foreløpig ikke er på plass.

Forbrukerne vil ikke få tilbake mer penger enn kosten for programvaren.

- Italiensk lov godtar tilbakebetaling av penger som urettsmessig har blitt trukket, men det er ingen straffekompensasjon i loven, sier Donvito.

Er dette et søksmål du ville vært med på? Si din mening under!

Juss Og It