Lurte aksjerobot - tiltalt for svindel

Lurte aksjerobot - tiltalt for svindel

Norsk daghandler og student tiltalt for ny form for kursmanipulasjon.

Ifølge politiet har daghandler Sveind Egil Larsen (38) og Svend Veiby (27) gjennomført ulovlige handler mot det utenlandske meglerhuset Timber Hills og deres aksjerobot. Nå er de tiltalt for markedsmanipulasjon, og risikerer seks år i fengsel.

- Sakens kjerne er at man ikke bare har lurt denne maskinen. I realiteten har en lurt hele aksjemarkedet, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagens Næringsliv.

Ifølge politiet har de to lagt inn salgsordre som ikke har vært reelle fordi motivet har vært å flytte kursene. Påtalemyndighetene mener handlene er bevisst manipulasjon av datamaskinen, slik at roboten har endret prisbilde og de to har kunnet tjene penger.

Til sammen er det snakk om 2200 transaksjoner. Politiet mener de to har opptrådt hver for seg, og ikke samarbeidet om ugjerningene.

Robotkunnskap

Verken Larsen eller hans advokat vil kommentere saken, mens studenten Veiby nekter straffeskyld, ifølge advokat Peter S. Nørgaard.

- Min klient mener han ikke har gjort noe ulovlig med de aksjehandler som er nevnt. Han har kun kjøpt og solgt aksjer til kurser andre aktørene har tilbudt. Andre markedsaktører har etter hans syn ikke blitt påvirket negativt gjennom de aktuelle handler idet kursene ikke er holdt kunstig høye eller lave, sier Nørgaard til DN.

Politiet mener imidlertid de to har utnyttet kunnskap om hvordan aksjeroboten har fungert og tjent penger på kjøp og salg av aksjer i selskaper som har vært preget av liten omsetning.

Blant annet skal Veiby ha gjennomført 34 handler på fire og et halvt minutt i Hafslund B-aksjer januar 2008, som ga ham en gevinst på 22.500 kroner. Totalt tjente han opp mot 250.000 på handlene.

Larsen brukte blant annet to timer og tre kvarter på å selge og kjøpe 64.500 aksjer via 193 transaksjoner 14. mars 2008. Det ga ham 37.700. Totalt skal han ha tjent i overkant av 160.000 på handlene.

Børsen misfornøyd

Thomas Borgchevink, sjef for markedsovervåkning i Oslo Børs, uttrykker overfor DN sterk misnøye med atferden som har dratt aksjekursene opp og ned i flere selskaper.

- Det er skadelig for markedsplassen og gjør det vanskelig for aktørene å få en korrekt prising for de aksjene de vurderer, sier han til DN.

Politiadvokat Stenberg mener det ikke har vært oppe lignende manipulasjonssaker før, der en datamaskin er motpart. Saken går i Oslo tingrett.

Juss Og It