Maner til kamp mot piratene

Maner til kamp mot piratene

- Lovlig fildeling er et gode. Ulovlig fildeling er tyveri, lyder oppropet fra kultur-Norge.

Slik starter en helsides annonse i dagens Aftenposten.

Annonsen, som ifølge Aftenpostens priskalkulator vil koste over 200.000 kroner, er signert oppropet "Dele - ikke stjele". Et navn som passende nok er dandert med en copyright-c.

Over 35 organisasjoner og en rekke aktører innen kultur-Norge har signert.

- Vi tror det er nokså unikt i europeisk sammenheng, skrives nøkkelpersonene i en kronikk i samme avisutgave.

Mener noe kan gjøres

Kronikken, som er signert Ragnar Bjerkreim (Norsk forening for komponister og forfattere), Sveinung Golimo (Norske film- og tv-produsenters forening) og Jørgen Lorentzen (Norsk Faglitterær forfatter- og oversettelsesforening), ber om at det "ryddes opp i kaoset".

- Det er ikke sant at det ikke nytter, og det er ikke sant at man må kriminalisere en hel generasjon eller drive massiv overvåkning av nettet. Virkemidlene finnes, verden rundt tas det nå enkle grep som gir slående resultater. Bare i Norge skjer det i øyeblikket ingen ting. Dette er et særøig stort paradoks, siden norsk språk og kultur er spesielt utsatt i en globalisert verden, skrives det.

Men konkret hva som bør gjøres, kommer de ikke med noen svar på. De påpeker samtidig at de "har hørt om Wikipedia, Facebook og Flickr", og at de bruker disse tjenestene. De er for deling, men ikke stjeling, understreker de.

Ber politikerne skjerpe seg

Oppropet, som også har en nettside, skal være signert av over 2000 opphavsrettshavere.

De går hardt ut mot politiske partier som er for legalisering av det som i dag er ulovlig fildeling. Til Computerworld har blant annet Venstre, Rødt, Miljøpartiet de Grønne og Sosialistisk Venstreparti sagt at de er åpne for legalisering.

Oppropet ber partiene svare klart på hva de vil, før valget.

- Selve eksistensgrunnlaget for artister, komponister, kunstnere, filmskapere, forfattere og andre oppghavsrettshavere er truet, mener de.

Er dette noe du kunne skrevet under på? Si din mening under!

Juss Og It