Mener gigantene samarbeidet ulovlig

Mener gigantene samarbeidet ulovlig

Tidligere ansatte saksøker flere it-selskaper. De skal ha laget hemmelige avtaler for å hindre headhunting.

Hele syv selskaper i Silicon Valley er listet i det private søksmålet fra fem tidligere ansatte, melder Computerworlds Nyhetstjeneste.

Blant de saksøkte finner vi kjente tekno-giganter som Adobe, Apple, Google og Intel.

Saksøkerne mener selskapene har konspirert seg imellom for å hindre mobilitet og undertrykke krav om kompensasjon.

De fem saksøkerne er alle programvareutviklere, og hevder selskapene gikk sammen om å opprette lister over alle ansatte, for å unngå at rekrutteringsfirmaer eller andre selskaper skulle kontakte dem om jobbtilbud.

Hemmelige avtaler

Dommer Lucy Koh i tingretten i California, mener saksøkerne har lagt frem en god nok sak til at det hele skal prøves i retten.

- Det faktum at alle seks avtalene ble inngått i hemmelighet mellom de syv saksøkte i løpet av to år antyder at avtalene er et resultat av samarbeid, og ikke tilfeldigheter, skriver Koh i rettsdokumentet.

Hun fortsetter med at det er sannsynlig at avtalene, med stor innvirkning på selskapets prinsipper over hele verden, ikke ville blitt godtatt uten at ledelsen i selskapene var klar over innholdet.

Har vært etterforsket

Det hører med til historien at det amerikanske justisdepartementet, U.S. Department og Justice, etterforsket de syv selskapene i 2010 i forbindelse med de omtalte listene.

Selskapene kom til en enighet, men nektet for å ha gjort noe galt.

Den gangen lovte de syv i tillegg å ikke inngå avtaler mot å konkurrere om ansatte.

Les om:

Juss Og It