Microsoft saksøker Salesforce.com

Microsoft saksøker Salesforce.com

Mener crm-produsenten bryter ni patenter som betegnes "kronjuveler".

Tirsdag leverte Microsoft et søksmål rettet mot Salesforce.com. Anklagen er patentbrudd. Det er sjeldent at selskapet tar slike grep, påpeker Computerworlds nyhetstjeneste.

Microsoft har tatt svært få patentsaker til retten i sine 35 år. Suns tidligere direktør Jonathan Schwartz hevder derimot at Microsoft har hatt en tendens til å ta opp slike saker på «bakrommet».

Også Linux har også blitt beskyldt for patentbrudd av Microsoft, men at selskapet går til rettsapparatet med slike saker er altså ikke dagligdags. Forrige gang det skjedde var i fjor, da Tomtom ble saksøkt for sine bilnavigasjonsenheter. Året før saksøkte de både den japanske museprodusenten Primax og tilbehørsprodusenten Belkin. Men sakene ble løst via forlik før de faktisk havnet i retten.

- Det er sjeldent de aggressivt forfølger noen på grunn av patenter. Men dette er kjernepatenter, selskapets kronjuveler. De vil beskytte disse hardt mot ethvert programvareselskap, sier Rob Enderle, analytiker i Enderle Group.

Generelle

Microsoft mener Salesforce krenker patenter i sin nettbaserte crm-programvare og sine crm-relaterte tjenester, samt i støttemaskinvare og støtteprogramvare.

Det ser ut til at mange av patentene er ganske vide. For eksempel angår en av de ni «System og metode for å forsyne og vise en nettside med innebygd meny», mens et annet handler om «metode og system for å stable verktøylinjer på en skjerm».

- Kanskje Salesforce satset på at patentene var for generelle til at Microsoft ville forsvare dem. Eldre patenter er noen ganger vanskelig å forsvare fordi de er så generelle. Vi får se, sier analytikeren.

- Mitt tips er at Salesforce trodde Microsoft bare bjeffet, men ikke kunne bite.

Intellektuell kapital

Mens Salesforce ikke ønsket å kommenter saken, ønsket Microsoft på sin side gjerne å kommentere.

- Microsoft har vært en leder og innovatør i programvareindustrien i flere tiår, og fortsetter å investere milliarder av dollar årlig i å gi markedet fantastiske programvareprodukter og tjenester, sier Microsofts vararådgiver for intellektuell kapital og lisenser, Horacio Gutierrez.

- Vi har et ansvar for våre kunder, partnere og aksjeeiere om å ta vare på den investeringen. Derfor kan vi ikke la være å gjøre noe når andre bryter rettigheter relatert til vår intellektuelle kapital.

Juss Og It