Mozilla med på Microsoft-søksmål

Mozilla med på Microsoft-søksmål

Skaperen av Firefox skal hjelpe EU i kampen mot Internet Explorer-monopolet.

EU-kommisjonen har bestemt at Mozilla får lov til å være med på laget, når EU nå saksøker Microsoft for å bryte EUs konkurranselover.

Det er en ny runde med anklager om Internet Explorer (IE)-monopol det hele dreier seg om. EU mener det er urettferdig overfor andre nettlesere at IE følger med Windows.

USA har forsøkt seg på samme søksmål tidligere, og EU ga for fem år siden Microsoft en bot på 1,6 milliarder kroner av samme årsak. Vinner EU frem denne gangen, kan Microsoft måtte endre måten de distribuerer IE på, ved å for eksempel også legge andre nettlesere ved Windows. Bøter er også aktuelt.

LES OGSÅ: Opera vinner frem i EU

Mozilla er et av selskapene som har stor interesse av å feie IE av banen som markedsleder, og de skal nå hjelpe EU med teknisk kompetanse.

Ordstyrer Mitchell Baker i Mozilla skriver i sin blogg at de vil stille sin kompetanse til disposisjon, og videre:

- Det er ikke det minste tvil om at Microsofts sammenknytning mellom IE og Windows skader konkurransen mellom nettleserne, undergraver innovasjon og til syvende og sist begrenser forbrukernes valg.

LES OGSÅ: Opera inn i Windows?

Mozilla har ikke samme rolle som Opera i denne saken. Opera er en av sakens parter, en av klagerne og initiativtagerne til EUs sak, mens Mozilla kun blir ansett som en "interessert tredjepart" som kan trekkes inn så mye som partene ønsker.

Det er ennå usikkert om andre parter, som for eksempel Apple eller Google som også har sine egne nettlesere, vil bli med på lik linje som Mozilla.

Juss Og It