Nordmenn uønsket i .eu

Nordmenn uønsket i .eu

- EU diskriminerer norske registrarer, mener Domeneshop.

I flere år har Dag Øien fra Domeneshop, som eier selskapet sammen med Ståle Schumacher, kjempet for å kunne registrere .eu-domenenavn for norske privatpersoner og bedrifter. Den store utfordringen er at .eu-domenenavn kun kan registreres på folk og selskaper som er registrerte beboere i EU.

- Jeg mener det er viktig at nordmenn skal kunne registrere .eu-domenenavn. Hvis et norsk firma skal markedsføre seg, er det sjelden man ikke bruker internett. Internett er sentralt i markedsføring, sier Øien til Computerworld.

Til nå har Domeneshop klart å registrere enkelte norske selskap, enten fordi de har utenlandske datteravdelinger eller fordi det er selskaper som er NUF-registrert i et EU-land. Men et rent norsk AS vil altså ikke få .eu-domenenavn slik situasjonen er nå.

- EØS-diskriminering

Øien kontakter med jevne mellomrom Samferdselsdepartementet for å få fart på saken. Av EU-kommisjonens delegasjon i Norge og Island har han fått beskjed om at saken trolig vil få raskere resultat om norske myndigheter tok opp problemstillingen direkte med EU-kommisjonen.

I et brev sendt departementet i slutten av september påpeker han at «Regulation EC 733/2002», som gjelder opprettelsen av .eu-domenet, i sitt punkt 7 forteller at reguleringen kan utvides til å også gjelde EØS-land, slik at også Norge og Island kan registrere .eu-domener.

«Norge betaler en ganske stor årsavgift for å være med i EØS, for å gi norske bedrifter fri tilgang til det indre markedet med samme rettigheter som bedrifter fra EU-land, også til å markedsføre våre varer og tjenester i det indre markedet. For å få litt bedre valuta for pengene hadde det derfor vært ønskelig om det norske Samferdselsdepartementet på nytt kunne tatt kontakt med EU-kommisjonen om denne saken,» skriver Øien til departementet.

- At nordmenn ikke få registrert .eu-domener må være i strid med EØS-avtalen. Den sier det er forbudt med diskriminering av EØS-land. Etter min mening er det nettopp det EU-kommisjonen selv gjør ved å nekte norske bedrifter å registrere .eu-domenenavn, forteller Øien.

Kommisjonen bestemmer

Problemet ligger hos EU-kommisjonen. EURID, som styrer med selve .eu-domenene, sitter på instrukser fra kommisjonen, og vil ikke la EØS-land registrere .eu-domener før de får motbeskjed fra kommisjonen.

- Det er kommisjonen som sitter med ballen, sier Øien.

Han håper på en snarlig løsning.

- Jeg har visse forhåpninger, i og med at det står klart i reguleringen, sier han.

Hva sier EU-kommisjonen til sitt forsvar? Les mer på neste side.

Juss Og It