Norske innslag i dansk it-skandale

Norske innslag i dansk it-skandale

Historien om selskapet It Factory er som en økonomisk dramathriller. Den norskfødte direktøren er nå etterlyst av Interpol.

I går ble det danske selskapet It Factory begjært konkurs av sitt styre. Samme dag viste det seg at direktøren, norskfødte Stein Bagger, hadde forsvunnet i Dubai, der han opprinnelig var på ferie med sin kone.

Mannen er anmeldt til politiet for systematisk bedrageri til en verdi av minst 500 millioner danske kroner, melder Computerworld Danmark.

Selskapet, med Bagger i spissen, er tidligere rost opp i skyene. Fra selskapet gikk konkurs forrige gang i 2003, og Bagger tok over som sjef, har han ved hjelp av den norskboende superinvestoren Asger Jensby snudd røde tall til solid grønne. Med voldsom vekstrate og flotte regnskaper, alt til applaus fra dansk næringsliv.

Ugler i mosen

Men etter at Computerworld Danmark kåret selskapet til «Danmarks dyktigste it-selskap», har idyllen slått sprekker. Redaksjonen fikk en rekke tips og tilbakemeldinger fra lesere etter artikkelen, som førte til mistanker om at alt ikke var som det skulle med selskapet. Blant annet var det en del mystikk i forbindelse med selskapets partnere.

Selskapet hadde blant annet inngått et samarbeid med to tidligere bedrageridømte svenske forretningsfolk, hvorav den ene ikke har lov til å drive virksomhet. Likevel forsvarte Bagger nylig samarbeidet overfor danske Computerworld:

- Vi bruker ikke så mye energi på å finne ut av om en ansatt eller en i eierkretsen har vært involvert i noe. Det som er interessant for oss er at de betaler regningene sine, sa direktøren.

Det viser seg at alle fire samarbeidspartnerne Bagger har forevist Computerworld Danmark har direkte eller indirekte kobling til disse svenskene. Bagger inngikk et samarbeid om markedsføringstiltak til Lotusphere med selskaper linket til svenskene i januar, et samarbeid som fikk en ekspert i markedsføring å heise varselsflagget.

Mye kluss

Også eierforhold og personlige forhold, som hvor vidt utdannelsen til Bagger er reell, har vært debattert.

Det stilles særlig spørsmål ved hvordan selskapet har klart å oppnå så voldsom økonomisk vekst. For 2007 presenterer selskapet for eksempel et overskudd før skatt på 1,2 millioner danske kroner for hver av de 139 ansatte i selskapet – noe som er ekstremt mye mer enn tilsvarende selskaper kan vise til.

Det er videre mye kluss med referanser, med selskaper som ikke kan forstå hvorfor de har havnet som referanse på It Factorys nettside.

Investor Jensby hevdet på et pressemøte i går at hans underskrift er forfalsket på en rekke kontrakter. Han sier det ikke bare er han som er ført bak lyset, men også alle medarbeiderne i selskapet.

Computerworld Danmark melder også at danske Sydbank og Nordea etter det avisa erfarer til sammen har rundt 50 millioner danske kroner lånt bort til selskapet.

Etterlyst

Bagger skal ha forlatt kona på hotellet i Dubai etter å ha tatt passet ut av veska hennes. Passet hans ble registrert brukt da han dro fra Abu Dhabi forrige uke, men utover dette har han ikke gitt lyd fra seg, i alle fall ikke etter det offentligheten kjenner til.

Nyhetsbyrået Ritzau melder at familien er svært bekymret.

Bagger er etterlyst av Interpool som forsvunnet. Politiet har ikke tatt ut noen siktelse foreløpig, men etterforskningen pågår.

For flere saker om dette, følg med på Computerworld Danmark.

Les om:

Juss Og It