Oracle saksøker Google og Android

Oracle saksøker Google og Android

Mener Android bryter Java-patenter. Det norske miljøet rister på hodet.

Oracle har nå gått til søksmål mot Google for det de mener er brudd på patent og kopirettigheter relatert til Java.

- Under utviklingen av Android har Google, med vilje, direkte og gjentatte ganger brutt Oracles Java-relaterte intellektuelle eiendom, sier Oracles talskvinne Karen Tillman.

Saken er sendt distriktsretten i San Fransisco, og Oracle har bedt om at den føres med jury. Hele søksmålet kan du lese her.

Vil trolig melke pengekua

Etter oppkjøpet av Sun fikk Oracle eierskapet til Java. Da Google utviklet Android inkluderte operativsystemet en Java-kompatibel teknologi kalt Dalvik. Ifølge Gartner-analytiker Ken Dulaney har Google bygget opp Dalvik fra bunnen av, uten å direkte benytte seg av Sun-teknologi eller Suns intellektuelle eiendom.

- Du kan ikke bare ta en Java-applikasjon fra et Sun-miljø, som er lisensiert, og kjøre det på Android. Det må rekompileres, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

Oracle mener Dalvik er en konkurrent av Java som bryter med flere av selskapets patenter, som står opplistet i søksmålet, og Java-kopirettigheten i seg selv.

- Oracles motivasjon er trolig Androids nylige suksess i smarttelefonmarkedet. De eier Sun og nå vil de samle inn royalty på språket, sier Dulaney.

- Alle vil tape

- Det første jeg tenkte da jeg hørte denne nyheten var: Hvilke Oracle-produkter er det jeg kan boikotte nå? sier Johannes Brodwall i Steria.

Han mener det er dårlig forretningspraksis å bruke søksmål tislynelatende for å få forretningsfordeler, i stedet for å jobbe med å lage bra tekniske produkter.

- Tror du Oracle har en sak?

- Jeg er ikke sikker. Det er aspekter med hvordan Google har laget plattformen som kanskje isolerer dem fra der Oracle eventuelt skulle hatt en sak. Android bruker ikke JVM, de bruker Dalvik. Og i stedet for Suns standard Java-bibliotek, bruker de Apaches Harmony-bibilotek. Det kan være nok til å isolere dem fra søksmålet, sier Brodwall, som bemerker at Google ikke har vist seg veldig engstelig for urimelige søksmål før, og dermed håper det hele ender bra.

Java Champion Thor Henning «Totto» Hetland frykter saken vil stjele tid.

- Det bidrar ikke til noe positivt. Det vil ta mye tid og krefter fra sentrale ressurser, både på Java og på Android, ut av produktivitet og nyttig arbeid med plattformene. Og jeg har vanskelig for å se at noe utfall av saken vil komme Java eller Android til nytte. Jeg får litt "SCO"-vibber av denne saken, sier han, og sikter til det lanvarige drama av rettssaker om hvem som eier Unix-koden, en konflikt som strekker seg helt tilbake til 1993.

- Dette er en sak alle vil tape på - bortsett fra advokatene.

Saken kan ta tid

Oracle mener Google har vært klar over patentene og med overlegg, viten og vilje brudt dem. Ifølge rettsdokumentene hevder Oracle også at Google har leid inn enkelte av Suns Java-ingeniører til oppgaven. Selskapet ønsker å blokkere de påståtte patentbruddene og få penger for skadene det har påført selskapet – inkludert tredobbel sum for patentskadene, ettersom Oracle mener de ble brutt bevisst.

Ifølge The Register ønsker de at rettens skal beslaglegge alle Android-produkter og -reklamer, samt blokkere videre patentbrudd. Dulaney mener Oracle vil få problemer med bevisføringen og tror rettssaken kan ta lang tid.

- Det de må krangle om er hvorvidt Google lagde en ren, ny, helvasket (såkalt «clean room») Java-versjon eller om de har noen hos seg med innsidekunnskap om koden, sier han.

Dalvik er et av språkene for å skrive Andorid-applikasjoner. Utviklere til plattofrmen kan også bruke HTML 5 og C. men Dalvik brukes til noen av kjerneapplikasjonene, slik som epost, ifølge Dulaney.

"Galskap!"

Google har overfor vår nyhetstjeneste ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kommentarene hagler for fullt på flere språk på Twitter.

- Oracle saksøker Google for Java-bruk på Android. Er de helt gærne? Android er en av de beste tingene som har skjedd med Java på lenge, kvitrer @strlen.

- Galskap! En skulle tro Oracle var glade for at Java er på et mainstream-produkt, kvitrer @MikeyMoo75.

- Dagen Java døde, kvitrer @andraz.

Les om:

Juss Og It