Oracles Google-søksmål vakler

Oracles Google-søksmål vakler

I et blogginnlegg fra 2007 gir Sun-sjefen Google Java-tillatelse.

Oracle har saksøkt Google for et milliardbeløp for å ha brukt patentbeskyttet javateknologi i mobiloperativsystemet Androids javamotor Dalvik.

Men nå kan rettssaken få et uheldig utfall for Oracle, skriver Computer Sweden.

I et blogginnlegg fra Suns administrerende direktør Jonathan Schwartz, som på ukjent vis har forsvunnet fra nettets sfære, velsigner han Googles bruk av Java – som kan være nok til å kvele rettsprosessen.

Spekulasjoner

Nettsiden Groklaw, som overvåker juridiske hendelser relatert til åpen kildekodeprosjekter, har gravd frem blogginnlegget som dateres til 5. november 2007. Der skriver Schwartz blant annet «(...) vil at Sun blir det første programvareselskapet som deltar med et fullstendig utviklermiljø til plattformen, og vi stiller Suns Netbeans utviklingsplattform for mobile enheter til rådighet.»

Den tidligere Sun-sjefens ord går med andre ord tvert i mot Oracels argumentasjon om at Google brukte koden uten tillatelse selv før oppkjøpet av Sun.

Grunnen til at Groklaw har vært nødt til å grave frem innlegget er at det på et eller annet tidspunkt ble slettet fra siden. Noe som på sin side igangsetter spekulasjoner om Oracle har slettet innlegget med vilje på grunn av innholdet eller om det forsvant i prosessen med oppkjøpet.

...men ikke avgjort

Samtidig sliter Google-forsvaret på sin side med en epost en av deres ingeniør har skrevet, skriver vår nyhetstjeneste i en annnen sak om søksmålet.

- Hva vi faktisk har blitt bedt om å gjøre av Larry (Page, red.anm.) og Sergey (Brin, red.anm.) er å etterforske hvilke teknologialternativer til Java som eksisterer for Android og Chrome. Vi har gått gjennom hundrevis av disse og synes de alle suger. Vi konkluderer med at vi trenger å forhandle en lisens til Java, skrev Googles ingeniør Tim Linholm i august 2010 i en epost.

Eposten ble avdekket i juli under en høring om hvorvidt konklusjonene fra Oracles skadeeksperter skulle bli tilsidesatt.

- Du kommer til å komme tapende ut av dette om denne eposten bir offentliggjort overfor en jury, sa dommer William Alsup til Googles advokat under høringen.

Forrige uke ba Google om at eposten ikke skal kunne brukes mot dem, og kalte eposten et ukomplett utkast som faller under taushetsplit-privilegiet mellom klient og advokat, og som feilaktig ble utlevert til Oracle i et brudd på beskyttelsesplikten.

De Alsup ba om at eposten ikke skal være en del av informasjonen i rettsdokumentene.

- Ingen taushetsplikt

Men i går avgjorde Alsup at eposten ikke har krav om besyttelse under dette privilegiet i det amerikanske juridiske systemet.

- Taushetsplikten mellom advokat og klient beskytter kommunikasjon mellom advokat og hans eller hennes klient med formål juridisk rådgivning. Google påpeker at adressefeltet i utkastet er blankt, som indikerer at utkastet aldri ble sendt til noen. Derfor er dokumentet ikke del av en kommunikasjon, og særdeles ikke en kommunikasjon som faller inn under taushetsplikten mellom advokat og klient, skriver Alsup i avgjørelsen.

Han bemerker at Google har argumentert med at den endelige eposten ble sendt til Googles egne advokater og merket "Arbeidsdokument for advokater" og at eposten og dets utkast dermed under enhver til måtte falle under taushetsplikt.

- Å navngi et dokument som arbeidsdokument for advokater eller å sende det til en advokat utløser ikke automatisk taushetsplikten, skriver Alsup.

Les bakgrunn:

Oracle saksøker Google og Android

Juss Og It