Piratenes fremtid står på spill

Piratenes fremtid står på spill

Telenor har én uke på å bevise at de ikke har ansvar for piratkopiering.

En haug av aktører fra film- og musikkbransjen, med Tono i spissen, møter Telenor i retten i dag. Hele listen leser du i bunnen av saken.

De krever at norges største nettleverandør stenger tilgangen til Pirate Bay, for å få bukt på mye av piratkopieringen her til lands.

Telenor har tidligere nektet å bøye seg for bransjens krav om stenging. Nå må altså rettsvesenet bestemme om Telenor må stenge slusene. Vinner underholdningsbransjen, kan de velge å kjøre den samme rettsaken på andre leverandører, og Pirate Bay kan bli en havn langt borte for oss nordmenn.

Sparsom med kommentarene

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor, sitter nå i rettsalen og følger saken spent.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i utfallet, skriver han i en epost fra Asker og Bærum tingrett.

- Men jeg er veldig trygg på at vi vil få god anledning til å vise hvorfor vi mener det er helt feil vei å gå å pålegge en internettilbyder å sperre for innhold på Internett på denne måten.

Lessum er sparsom med kommentarene, med begrunnelsen at synspunktene skal legges frem i rettsalen først. Han vil ikke svare på hva Telenors beste argument mot piratstenging er, og viser heller til nedskrevne synspunkter på Telenors nettsider. Her skriver de blant annet at de må stenge en rekke tjenester om enhver mistanke om ulovlig aktivitet på nettet skal etterfølges, og at dette ikke er Telenors oppgave bare fordi de leverer tilgangen til nettet.

"Telenor ville i så fall opptre som et slags privatpoliti eller en privat sensurinstans, noe som ville være svært betenkelig sett i lys av viktige prinsipper som ytringsfrihet, rettsikkerhet osv" skriver Telenor.

Støtter artistene

- Hva med opphavsretten, er ikke tapte inntekter god nok grunn til å stenge Pirate Bay?

- Igjen; det blir helt feil å ta det i media. Men dette dreier seg som sagt ikke om at kunstnere og artister skal få betalt for sine åndsverk. Selvfølgelig skal de det, der er vi helt enige. Men vi er helt uenige om hvordan man skal stoppe ulovlig fildeling. Vi mener ikke at metoden er å pålegge internettilbydere å sperre for nettsteder på Internett, men ved å legge til rette for lovlig nedlasting av innhold enkelt, med høy kvalitet og til en god pris. Der er Telenor et foregangsselskap, mener Lessum.

Rettsaken skal ta fem dager, og Tono er bare én av aktørene som sitter på andre siden av bordet. Lessum understreker at de vil gjøre som retten krever, om de taper. Videre rettsprosess vil han ikke spekulere i ennå.

"Latterlig"

IKT-Norge fordømmer det hele, og slår et slag for det frie nettet. Det samme gjør flere politikere, blant annet i MIjøpartiet de Grønne. Det lille partiet, som ikke kom seg inn på Stortinget i dette valget heller, har lenge engasjert seg i piratsaken.

- Rettsaken mot Telenor er meningsløs, mener talsmann Sondre Båtstrand.

Og med det, sikter han til at en sperring av Pirate Bay ikke betyr at alle blir stengt ute. Ifølge Båtstrand kan man komme unna sperren ved enkle grep, og han vil gjerne spre lenker med oppskrifter på hvordan man kan unngå sperrene.

- Vi vil vise hvor latterlig en slik sperre er, sier han i pressemeldingen.

"Tåpelig"

De Grønne er helt klare på hvem de håper vinner. De er tross alt for fri fildeling.

- Om noen bruker Telenors nettforbindelse til å dele ulovlige filer, så er det ikke Telenors ansvar. Det er like tåpelig som å dømme Vegvesenet om noen kjører bil uten å ha førerkort. Tono og plateindustrien er på et farlig villspor der de går til angrep på nettfriheten. Nettselskaper må bli behandlet som andre budbringere, og vi vet alle at det er dårlig skikk å skyte budbringeren. Om Telenor blir dømt i tingretten, viser det behovet for å oppdatere lovverket, mener Båtstrand.

Smørbrødliste

Her er alle som er oppført som deltagere i rettsaken som foregår denne uken i rettsal nummer én:

Bonnier Amigo Music Norway AS, Daworks Music Publishing, Dj Beat Records Scandinavia AS, EMI Recorded Music Norway as, Filmkameratene AS, Friland Produksjon AS, Nordic Records Norway AS, Nordisk Film Distribusjon AS, Paramount Picture Corporation, Playground Music Scandinavia Norge Norsk Avdeling Av Utenlandsk Foretak, Sandrew Metronome Norge AS, Sf Norge AS, Sony Music Norway AS, Sony Pictures Entertainment Inc, Steelworks Stein Groven, The Music Business Organisation AS, TONO, Twentieth Century Fox Film Corporation, Univeral Music as, Universal City Studios LLLP, Voices Music & Entertainment AS, Warner Bros. Entertainment Inc og Warner Music Norway AS.

Juss Og It