Piratstraff i ny åndsverklov

Piratstraff i ny åndsverklov

Kulturministeren vil fildeling til livs, og varsler lovendring før pinse.

Åndsverkloven skal strammes inn. Ambisjonen er å bremse ulovlig fildeling og nedlasting. I løpet av mai vil kulturminister Anniken Huitfelt komme fremme et lovforslag, skriver Journalisten.

- Vi vil endre loven for å hindre ulovlig fildeling. Det er en forutsetning for lønnsomhet i digitale medier, sa hun på Lokalavisenes landsmøte.

Innspill

Aktører fra forlagsbransjen, platebransjen, rettighetshaverne, forbrukerne og kunstnerne har vært med i en referansegruppe som har levert innspill. Til Journalisten forklarer Huitfeldt at oppdraget er å styrke opphavsrett uten å svekke personvern.

- I Sverige ble det gjort lovendringer som bidro til å styrke det digitale musikksalget. Andre europeiske land har gått mye lengre og straffet fildelere ved å stenge nettilgangen. Men da straffer du lillesøster for brorens feil. Det er uaktuelt i Norge, sier hun.

Ikke klart

Torger Waterhouse i Ikt Norge har også gitt innspill og håper det ikke kommer forslag som vil straffe fildelerne.

- Fildeling er ulovlig i dag, og brudd på opphavsrettighetene må det selvsagt gjøres noe med. Men film- og bokbransjen bør selv tilby attraktive tjenester. Platebransjen har begynt å tilpasse seg, sier han til Journalisten.

Kulturdepartementet understreker at forslaget ikke er klart ennå.