Politiet anbefales ny nettside

Politiet anbefales ny nettside

Det er bare tre år siden forrige kostbare makeover av politi.no.

Politiet hadde planer om å bruke politi.no for å kommunisere med publikum i forbindelse med 22. juli 2011. Politiets evaluering som ble lagt frem i går, viser imidlertid at det ikke fungerte som planlagt, skriver NRK.no.

Videre anbefaler Politiets evalueringsutvalg nytt system.

- Politi.no krever en ny publiseringsløsning, sa evalueringsutvalgets leder Olav Sønderland da rapporten ble lagt frem.

2009: Brask, bram - og kritikk

Det knappe tre år siden Computerworld skrev side opp og side ned om politi.no. De nye nettsidene ble omsider lansert i slutten av august 2009 og kostet 28,5 millioner kroner samt et år i utviklingstid for Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i kombinasjon med anbudsvinner Sirius.

- Vi bringer nå politiet nærmere folk, sa daværende justisminister Knut Storberget.

Dagen derpå kom det heftig kritikk av de nye sidene. Fra Twitter og fra Blogger, og fra tabloidavisene. En designer brukte til og med sidens anmeldelses-funksjon til å anmelde politi.no for «hærverk». Det endte med at nettsiden gikk ned for telling fordi så mange skuelystende ville sjekke ut hva kritikken dreide seg om.

PDMT-sjef Lars Bøhler avfeide kritikken og påpekte at dette er en side som skal brukes av alle mellom ti og hundre år, og at den dermed ikke kan være av de mest fancy. Han påsto også at mye av kritikken var unødvendig, det meste direkte feil.

Prosjektleder Tore Engen fortalte at politiets hjemmesider før redesignen kun hadde rundt 600 treff hver dag. De hadde oppjustert kapasiteten til "både tusen og ti tusen ganger mer trafikk", men dette hjalp altså ikke. Antall brukere var så stor at det hele visstnok kunne sammenliknes med et angrep.

2012: - Tungvint system

Medio september 2009 ble det meldt at både Storberget og Politi.no anså den nye nettsiden som en suksess etter å ha mottatt over 1100 anmeldelser. Publikum ser ut til å være godt fornøyd med tjenestene, var konklusjonen.

Men nå er det altså kuvending. Ifølge NRK beskrives datasystemene som tungvinte og lite hensiktsmessige. I forbindelse med de daglige kunngjøringene 22. juli gikk nettstedet fullstendig i lås flere ganger, og dermed kunne ingen lese den viktige informasjonen fra politiet.

«Problemene rundt offentliggjøring av de omkomne på politi.no viste at en god supporttjeneste fra PDMT ikke var innarbeidet,» heter det i rapporten.

Politidirektør Øystein Mæland ønsket ikke å kommentere problemene med politi.no overfor NRK.

- Dette er blant de tekniske spørsmål som vi må ha ekspertise til å vurdere etter dette. Nå vil jeg derfor ikke gå inn med noen egen vurdering av det, sier han.

I 2004 var ambisjonene for politi.no å «bidra til mer effektiv samhandling mellom politi og publikum».

Les om:

Juss Og It