Russland til sak mot Microsoft

Russland til sak mot Microsoft

Anklager selskapet for monopolvirksomhet ved å tvinge XP-brukere til Vista.

Det russiske konkurransetilsynet etterforsker Microsofts pensjonering av XP og kan komme til å komme med formelle beskyldninger allerede i juli.

The Federal Antimonopoly Service (FAS) anklager selskapet for å utnytte sin dominere posisjon i operativsystemverden ved å fjerne XP fra butikksalg i juni 2008, og dermed tvinge brukere til å kjøpe Vista – til tross for at etterspørselen etter XP var stor.

- Analyser av forskjellige operativsystemer viser at overgangen til det nye systemet Vista kommer på tross av fortsatt etterspørsel etter forgjengeren XP. Etterspørselen etter XP bekreftes også av butikker og antallet bestillinger i offentlige innkjøpstall, skriver FAS på sin nettside (Google Translate-versjon).

I juli

FAS har også anklaget Microsoft for å bryte russiske monopolforebyggende lover ved å gi forskjellig pris til samme produkt, der de trolig tenker på at Microsoft har latt fabrikknedgradere Vista Business og Vista Ultimate – de to dyreste utgavene av Vista – til XP Professional.

- Saken mot Microsoft vil tas stilling til 24. juli 2009, skriver FAS.

Microsoft har ikke hørt fra FAS ennå.

- Microsoft har foreløpig ikke mottatt notat om noen ny etterforskning. Med vi vil være samarbeidsvillige mot enhver forespørsel og er forpliktet til å følge russisk lov til punkt og prikke, sier talsmann Jack Evans til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Basert på California-søksmål

Årsaken til FAS’ har kastet seg over denne saken, forklares med et søksmål fra Emma Alvarado fra California i februar. Hun mener Microsoft bryter amerikanske forbrukerrettigheter ved å forhindre leverandører fra å fortsette å tilby XP på nye pc-er.

Hennes sak, som for tiden søker om status som massesøksmål, er satt på vent mens retten vurderer Microsofts forespørsel om å bake det hele inn i antimonopol-sakene som dateres helt tilbake til 1998.

Microsoft har for tiden også en sak gående med EU, angående sin nettleservirksomhet.

Juss Og It