Saksøker Microsoft for Vista-tvang

Saksøker Microsoft for "Vista-tvang"

Hun måtte kjøpe seg fri fra Windows Vista, og mener XP-gebyret er ulovlig.

En amerikansk kvinne går nå til sak mot Microsoft.

Hun kjøpte en Lenovo-pc sommeren 2008, og denne hadde Windows Vista Business ferdig installert. Dette var ikke kvinnen særlig fornøyd med. Hun ville heller bruke XP, og valgte å nedgradere pc-ens operativsystem.

Denne nedgraderingen måtte hun betale for.

LES OGSÅ:

Derfor skal du bytte til Vista

Ifølge søksmålet strider dette mot "Unfair Business Practices Act" og "the Consumer Protection Act". Kvinnen krever at Microsoft betaler henne tilbake de 59 dollarne hun brukte på å kjøpe seg fri fra Vista, og inviterer andre i samme situasjon til å bli med på søksmålet.

Giganten Microsoft skjelver nok ikke i buksene av tanken på pengesummene det er snakk om, men saken kan få betydning for hvorvidt fremtidens Windows 7-kjøpere skal få muligheten til å nedgradere sine pc-er.

LES OGSÅ:

Vil ha gratis Windows 7

Da Vista ble lansert fikk forbrukerne sjansen til å nedgradere til XP gratis i en periode, ettersom Vista fikk mye kritikk. Microsoft Norge bekrefter at for alle andre enn kjøpere av Ultimate eller Business er det ikke lenger en selvfølge at man får nedgradert, men for disse to skal det være mulig.

- Men hvordan man får for eksempel XP kan variere, forteller lisensekspert Ragna Fongaard i Microsoft Norge.

Noen leverandører (OEM-er) kan tilby kunder å laste ned XP, mens andre må kjøpe en dvd. Lisensen, derimot, skal ikke være nødvendig å kjøpe på nytt.

- Har man en gammel XP-dvd kan dette også være mulig å bruke for Ultimate eller Business-brukere, forteller Fongaard.

- Dette kommer ann på OEM-lisensen. En OEM-lisens kan leve og død på én maskin.

LES OGSÅ:

Tilbyr XP-rabatt på Windows 7

Om kjøperne av Windows 7 får muligheten til å gå helt tilbake til XP, eller om de må ta til takke med en nedgradering til Vista, kan rettsaken være med på å bestemme.

Al Gillen i analyseselskapet IDC tror det er risikabelt å fjerne slike muligheter for pc-kjøperne. Og han håper en XP-nedgradering kan være mulig fra Windows 7, ettersom Vista har et dårlig rykte.

Microsoft har ikke mottatt rettspapirene ennå, og vil ikke kommentere saken.

Les om:

Juss Og It