Sap rap-saksøker svenske Wussap

Sap rap-saksøker svenske Wussap

En usedvanlig og lattervekkende juridisk strid fant denne uka sted i Stockholm.

På den ene siden: Den tyske forretningssystemkjempen Sap.

På den andre: Det lille svenske webselskapet Wussap.

Stridens kjerne: Sap mener utrykket Wussap ødelegger ryktet deres. Fordi navnet likner litt.

Forvirret? Vi også. Det samme er Computer Swedens utsendte, som har bestemt seg for å følge den noe snodige rettsaken mellom et lokomotiv og en moped.

Prolog

Vår svenske søsteravis befinner seg i patentstridretten, i et lokale som huser en spenstig miks mellom dyre advokater og godt, gammeldags byråkrati. Det er ti i lokalet. På kortsiden tre medlemmer av patentstridretten, samt en protokollfører.

På ene langsiden to representanter fra Kurt Lautmanns patentbyrå, Saps utsendte. På andre langsiden er Niclas Holm, gründeren av Wussap, og hans kollega Johan Chun.

Det er to observatører til stede, inkludert Computer Swedens utsendte.

Hip to the hop, but drop the wassop or get chopped by a flip-flop

I snart tre år har Holm og Chun kjempet mot Sap for å beholde selskapsnavnet. Sap mener nemlig navnet kan forveksles med Sap.

I bevisførelsen viser Sap til Youtube-klipp. Deriblant til Budweisers over ti år gamle reklamefilm som spredte uttrykket "Wassup?" over verden.

Ny Youtube-video, mer hiphop-slang. Denne gangen sørstadsrapper Yo Gotti med låta "That's what's up". Lastet opp i tuben av en fyr som kaller seg Wassup. Videoen ruller i tre minutter. Men har ingen direkte link til svenske Wussap.

- Det finnes mange sånne klipp, det ene verre enn det andre. De er et stort problem for Sap, sier Isabella Lautmann fra patentbyrået.

Forsvarstale

Computer Sweden bemerker at hovedargumentet er noe pussig; Ettersom Wussap spiller på hilsefrasen "Wussap?" og selskapet Wussap i likhet med Sap er i it-bransjen, betyr det at selskapet Wussap tar inn begrepet "Wussap?" i it-verden.

Og ettersom Wussap deler de tre bokstavene sap med Sap, blir konsekvensen at Sap forbyndes med uttryket "Wussap?". Og det finner Sap støtende.

Patentbyrået påpeker også at Sap skal uttales "sapp", og konsekvensen blir at likhetene til "Wussap" blir sterkere.

I sitt forsvar viser Holm fra Wussap til Saps reklamevideoer, der selskapsnavnet uttales i form av forkortelser, S A P. Han viser også til svenskenes Tidningarnas Telegrambyrås (TT) språknorm, som har Sap som eksempel som selskapsnavn som er en forkortelse.

Postludium

Men Saps utsendte kjøper ikke den.

- Saps retningslinjer sier at Sap skal uttales sapp, sier Lautmann, og legger til at hun ikke kjenner til TT.

Begge partene har fått sagt sitt, og forhandlingene er over på en drøy time, inkludert en lang pause for kopiering av papirer. Avgjørelsen kommer forhåpentlig innen en måned. Holm er lettet.

- Uavhengig av hvordan det går, er det over for nå. Ikke flere innlegg, ikke mer papirskriving, sier han.

Et besøk til Wussaps nettside anbefales forøvrig. Sap-ere ønskes velkommen.

Her er de omtalte Youtube-klippene:

Budweisers reklamefilm.

Yo Gottis låt "That's whats up"

Og til slutt en liten bonus som ikke var representert i rettsgangen, den Pro-Barackske parodien fra Budweiserreklamen fra 2008 inkludert politisk satire av Bush-administrasjonen:

Wikipedia har også en egen side om begrepet, men omtaler det som Whassup heller enn Wussap.

Juss Og It