Slåss for anarkiet på internett

Slåss for anarkiet på internett

Anarkisten bak Electronic Frontier Foundation tjener selv penger på musikk, men ser ingen grunn til at du ikke skal laste den ned ulovlig og anonymt.

- Jeg er en praktisk anarkist, smiler John Perry Barlow.

Amerikaneren sitter på taket til Grand Hotell og ser ned på Stortinget.

- Den beste regjeringen er ingen regjering, fortsetter han.

61-åringen har en interessant og noe paradoksal cv. Han har vært aktiv i politikken, og skal ha vært god venn ned John F. Kennedy Jr. Først var han aktiv republikaner, og jobbet som valgkampanje-sjef for Dick Cheney i 1978. Etter han ble tatt for marihuana-besittelse, bestemte han seg for å dumpe republikanerne og gå til demokratene.

Han har også skrevet låter for bandet Grateful Dead og ikke minst stiftet organisasjonen Electronic Frontier Foundation, hvor juristene blant annet jobber for det de omtaler som ytringsfrihet på internett.

Nå anses han som en viktig stemme i debatten om lov og rett på internett, og torsdag kveld var han invitert til Oslo i forbindelse med en debatt om emnet i regi av Civita.

Ler av Pirate Bay-dom

- Jeg er veldig bekymret for det som kan skje med internett, sukker Barlow.

Han har fulgt spent med på Pirate Bay-saken, og rister på hodet over dommen. Barlow mener dagens kopibeskyttelse er feil, og at det dermed kan være rett å laste ned kopibeskyttet materiale ulovlig. Dessuten mener han at internett må få lov til å leve sitt eget liv, uten innflytelse fra jurister, kapitalister eller regjeringer. Alt for å bevare ytringsfriheten.

"Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel, I come from Cyberspace, the new home of Mind" skriver han i sitt kjente verk A Declaration of the Independence of Cyberspace.

"On behalf of the future, I ask you of the past to leave us alone. You are not welcome among us. You have no sovereignty where we gather."

- Det hele er latterlig. Pirate Bay hadde bare lenker. Hva sier det om ytringsfriheten på internett om man ikke får lenke? spør han.

The Pirate Bay har, i ytringsfrihetens navn, også en rekke lenker til Greatfull Dead-materiale. Mye av dette har Barlow skrevet, og dermed har han rett på provisjon. Noe han ikke får om folk laster det ned gratis.

Får penger for musikk

- Du tjener jo penger i systemet du selv slakter?

- Før fikk jeg for det meste prosenter fra konsertene, for platene våre solgte ikke stort. Det var ikke før folk begynte å ta opp konsertene våre og spre materialet at vi begynte å selge plater, sier Barlow, som fortsatt får penger for musikken sin.

Han innrømmer at han "ikke sender pengene tilbake", som han sier.

- Men er du villig til å gi opp pengene dine, om folk velger å laste ned ulovlig?

- Om det er det som trengs for å gjøre nettet fritt. Å nekte fremtidige generasjoner kunnskap for at 56-åringer skal kjøre rundt i bilene sine er ikke en god idé.

Det er derimot cloud computing, les videre på neste side!

Les om:

Juss Og It